Сателитите Starlink ще се свързват директно със смартфоните

Сателитите Starlink ще се свързват директно със смартфоните

SpaceX Corporation обяви плановете си да започне тестване на връзката на сателитите Starlink директно със смартфони

Това съобщава CNBC.

Плановете на SpaceX бяха обявени от вицепрезидента на Starlink по корпоративните продажби Джонатан Хьофелер. Топ мениджърът каза, че корпорацията ще започне да тества технологията заедно с T-Mobile до края на годината.

Сътрудничеството между SpaceX и T-Mobile стана известно през август 2022 г. Тогава от компанията на Илън Мъск обявиха, че работят върху комуникационен стандарт, който ще позволи директно свързване на сателити със смартфони. Според Мъск това ще реши проблема с "мъртвите зони" на американския оператор, в които клетъчната комуникация не работи.

Журналистите се обърнаха към T-Mobile за коментар, но не получиха бърз отговор. Също така не е известно кога точно двете компании ще започнат да тестват и кои абонати ще могат да участват в него.

В края на февруари SpaceX обяви новото поколение сателити Starlink V2 Mini. Изяснява се, че оборудването е получило по-мощни антени, може да се свързва с нов набор от честоти и има честотна лента четири пъти по-висока от тази на оборудването от предишното поколение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: