Наемодателите се връщат към традицията - обръщат гръб на Airbnb

Наемодателите се връщат към традицията - обръщат гръб на Airbnb Снимка: Pixabay

Увеличава се делът на собствениците, които вече избягват Airbnb с неговата по-висока, но несигурна възвръщаемост. Вместо това те се връщат към традиционните наеми.

Кризата накара голям процент от собствениците на жилища, възнамерявали доскоро да ги продадат, да преосмислят плановете си. „Продавачите отделят време, за да оценят по-добре положението на пазара“, пояснява Жан-Марк Торолион, президент на Националната федерация на недвижимите имоти във Франция.

Но докато се изяснят нещата, те не стоят бездейни. Вместо да продават и след това да купят нов имот, те избират да го дадат под наем и да наемат друг. Такова е наблюдението на специалистите, следящи тенденциите на имотния пазар. „Това е феномен на предпазливост, който се наблюдава в Париж и други големи градове", твърди Торолион. И продължава: „Airbnb вече не е изгоден, тъй като липсват туристи.

Потвърждение в цифри: предлагането на имоти под наем почти се е удвоило за една година. Сред тези имоти, пуснати отново на пазара за наемане, има голям брой жилища, освободени от студенти поради пандемията, както и такива, които обикновено се наемат през Airbnb.

Защото това е другата нова тенденция на пазара – все повече собственици променят стратегията си и предпочитат традиционните наеми вместо тези на Airbnb, възвръщаемостта от които несъмнено е по-висока, но вече и по-несигурна. „Класическият наем се справи добре. Днес това е печеливш сектор по отношение на инвестициите в недвижими имоти", подчертава Торолион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: