Новогодишни традиции от цял свят (2)

Новогодишни традиции от цял свят (2) Снимка: wantedinrome.com

Всяка година искаме да запомним новогодишното тържество с нещо оригинално и неповторимо – така че можем да прибегнем до някои необичайни традиции от Европа

Италианците празнуват Нова година с много веселие, фойерверки и обилни трапези, включващи задължително леща - за да спечелят много пари. Друг новогодишен обичай  в Италия е на Нова година ненужните вещи да се изхвърлят през прозорците. И макар че тази традиция напоследък се ограничава заради множеството наранявания, ако в празничната нощ сте на улицата и пред вас падне телевизор (както миналата година в Неапол), не се шокирайте – италианците просто така привличат късмета за новата година. Казват обаче, че „номерът” не минава, ако изхвърлянето не е придружено с песни, смях и фойерверки. Традицията е "прескочила" и в Южноафриканската република.

Happy Italian Drama! LEARN ABOUT NEW YEAR´S EVE IN NAPLES. -
Снимка - /privateguidesofeurope.com

Ако в Италия се опитват да се отърват от всичко, сметнато за ненужно, то в Гърция е стара традиция в къщи да влязат... камъни. Ако сте поканени на новогодишна вечеря, на път за домакините непременно трябва да вземете някои по-големичък камък и да го оставите на прага на дома, в който ще гостувате, като пожелаете на домакините „богатство, голямо колкото този камък”. Ако не намерите поне паве, може да подходите алтернативно – вземете малко камъче и пожелайте на домакините проблемите им през Новата година да бъдат по-малки от камъчето. 

В Испания гроздето определя късмета за новата година. Дали у дома, на гости или навън на площада, испанците си подготвят по 12 гроздови зърна – по едно за всеки звън на камбаните, отброяващи последните мигове от старата година. Поверието казва, че ако с всеки камбанен звън изяждат по едно гроздово зърно и приключите с последния удар на камбаните, годината определено ще бъде успешна.

На нова година в Албания палят дънер, отсечен предния ден и хвърлят в огъня билки, които са набрали сами. Смята се, че древният ритуал отблъсква неприятностите от дома и привлича богатство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: