Банките в ОАЕ отказаха да открият сметки на „Роснефт”

Банките в ОАЕ отказаха да открият сметки на „Роснефт” Снимка: arabianbusiness.com

Държавата в Персийския залив беше най-активният център за заобикаляне на санкциите срещу Русия

Наскоро обаче, група висши американски служители посетиха по този повод ОАЕ и визитата има резултат – местните банки не откриха сметки на „Роснефт” в националната валута дирхами, с които най-голямата петролна компания на Русия планираше да се разплати с Индия. Според Reuters, сметки в дирхами са отказани на дъщерното дружество на „Роснефт” - „Сахалин”-1, което доставя руски петрол Sokol в Азия. 

В резултат на това, шест танкера с руски нефт стоят на дрейф в Индийския океан. Два от тях, които не успяха да стигнат до индийското пристанище Вадинар, след около месец акостираха в Сингапур, други два (също за Вадинар) стоят в Коломбо, столицата на Шри Ланка. Същевременно, други три танкера не достигнаха индийското пристанище Парадип и също стоят на дрейф в Бенгалския залив.

Индийските държавни петролни рафинерии решиха да преминат към разплащания с Русия в дирхами, след като индийското правителството препоръча да не се използва китайският юан. Плащането в долари е проблематично - не всички банки ги приемат за руски петрол, оплака се миналата седмица индийското министерство на енергетиката в доклад до парламента. Плащането в рупии пък е проблем за Русия, тъй като индийският внос, за който може да се плаща с индийска валута, в Руската федерация е минимален.

След нахлуването на Русия в Украйна и вълната от санкции, Индия е най-големият купувач на руски петрол. През ноември страната е внасяла до 1 800 000 барела на ден, или повече от половината барели, които танкерите изнасят от руските пристанища. Според изчисления на Bloomberg, в пиковия износ през май 2023 г., Русия е доставяла на Индия над 2 милиона барела на ден. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: