Спечелвайки изборите, Вучич обеща на Сърбия път към Европа

Спечелвайки изборите, Вучич обеща на Сърбия път към Европа

Коалицията „Сърбия не трябва да спира“, водена от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, води на парламентарните избори в страната, проведени в неделя

По първоначални данни на Ипсос-Сърбия и Центъра за свободни избори и демокрация, цитирани от сръбската телевизия и радио RTS, за тази коалиция са гласували над 47% от избирателите. Така тя може да получи най-малко 129 места в 250-местната скупщина (парламента) на Сърбия.

Говорейки в централата на Сръбската прогресивна партия, която е в основата на коалицията „Сърбия не трябва да спира“, ръководителят на правителството на страната Ана Бърнабич каза, че представителите на тази коалиция получават 47,1% от гласовете и повече от 125 места в събранието.

На второ място според Ипсос-Сърбия и Центъра за свободни избори и демокрация към момента с 23% от гласовете (поне 63 мандата) е коалицията Сърбия срещу насилието.

На трето място с 6,9% от гласовете са представителите на Социалистическата партия на Сърбия (поне 19 мандата).

По-рано председателят на Републиканската избирателна комисия Владимир Димитриевич информира, че окончателните резултати от изборите трябва да бъдат обявени 96 часа след получаване на последния доклад от избирателната секция. След това, 30 дни след обявяването на окончателните резултати, трябва да започнат работа депутатите от новото събрание, а след още 90 дни трябва да се състави правителство.

„Това е абсолютна победа и ме прави изключително щастлив. Знаем какво постигнахме през предходния период и какъв труден период предстои“, каза президентът Александър Вучич в реч пред привърженици. Правителството ще „продължи нашия европейски път“, добави той, с трудни преговори с Косово и несправедливи отстъпки, но регионът винаги ще бъде част от Сърбия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: