Тези 5G акции могат да продължат да смазват пазара

Тези 5G акции могат да продължат да смазват пазара Снимка: fool.com


През първото тримесечие на 2020 г. 5G връзките са се увеличили до 63,6 милиона, което е 308% растеж. Над 200 комерсиални 5G мрежи се очаква да влязат в действие до края на годината в сравнение с 82 само преди няколко месеца, пише The Motley Fool

Технологичните компании, които се очаква да спечелят от разгръщането на тази технология, са много напреднали на пазара тази година. Най-голям успех имат Skyworks Solutions (NASDAQ:SWKS), Marvell Technology (NASDAQ:MRVL) и Ciena (NYSE:CIEN).

Смартфоните ще бъдат катализаторът на Skyworks Solutions

Skyworks Solutions произвежда няколко вида чипове, които подобряват качеството на безжичния сигнал, както и комуникацията между смартфони и други безжични устройства. Това отваря големи възможности за производителя на чипове.

Изпълнителният директор на Skyworks Лиам Грифин оценява, че възможностите за приходи на компанията, свързани 5G устройства, могат да бъдат двойни или тройни спрямо тези на 4G такива. „Можеш да видиш платформи, които в света 4G може би предлагат $4 до $5 за нас. В света 5G това може да бъде от $8 до $10, дори $15“, каза той в разговор с ръководството на компанията.

Skyworks може да спечели много от 5G смартфоните заради увеличението на броя смартфони. До момента на пазара са се появили над 100 модела, които поддържат новата технология. Компанията Qorvo оценява, че 250 милиона бройки ще бъдат изпратени през 2020 г. Това число се очаква да се увеличи на 1,5 милиарда годишно до 2025 г. По този начин бизнесът с телефони на Skyworks Solutions би могъл да се подобри и да стимулира общия растеж на приходите, тъй като сегментът представлява 69% от общите му приходи.

Разгръщането на инфраструктурата ще бъде благоприятно за Marvell Technology

Marvell Technology получава 57% от общите си приходи от мрежовия бизнес, който регистрира 15% годишен ръст през последното тримесечие благодарение на изграждането на 5G мрежи в Китай.

Допълнително компанията сключи партньорство със Samsung миналата година. В рамките на това партньорство Marvell ще предостави своята 5G инфраструктурна платформа на производителя на смартфони.

Marvell също разработва решение за базова лента по поръчка на Nokia, което трябва да влезе в производство по-късно през 2020 г. Работата на Mravell със сферата на 5G базовите станции ще бъде много важна за компанията в дългосрочен план, защото се очаква 5G инфраструктурата да нараства с 29% годишно до 2026 г.

5G внедряването също трябва да окаже положително въздействие върху бизнеса със съхранение на Marvell, който представлява 37% от общите приходи. Очаква се търсенето на SSD контролери да продължи в бъдеще. IDC изчислява, че приходите от SSD индустрията биха могли да се увеличат с кумулативен годишен ръст от 18% до 2024 г.

Предложенията на Ciena са основата на 5G

На теория петата генерация безжични мрежи (5G) се очаква да е с 8 до 16 пъти по-бърза от 4G мрежата. Допълнително ще има петкратен скок в честотната лента и рязко намаляване на латентността. Постигането на тези нива на производителност ще изисква надграждане на оптичния транспорт. Това е добра новина за Ciena, тъй като компанията контролира близо една четвърт от пазара на оптични хардуерни мрежи по целия свят (с изключение на Китай).

Пазарът на оптичната транспортна мрежа струва малко над $23,6 милиарда и се очаква да достигне $56 милиарда приходи до 2025 г., според експерти. 

Все още сме в ранните етапи на внедряването на 5G. Очаква се само 8% от глобалните телекомуникационни мрежи да бъдат обхванати от 5G през тази година, според експерти. До 2025 г. покритието може да нарасне до 34%.

В момента акциите на Ciena се търгуват със сравнително атрактивна оценка със съотношение цена-печалба от 29, което е много по-ниско от 55, средното за 5 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: