Пореден абсурд в ООН: Иран председателства форум по правата на човека

Пореден абсурд в ООН: Иран председателства форум по правата на човека Снимка: equitypandit.com

Двудневната ежегодна среща, наречена "социален форум" има за цел да подобри диалога между правителствата и групите на гражданското общество, като тази година темите са технологиите и човешките права

Срещата започна вчера, но председателството на Иран, остави много празни места в залата в Женева, пише Reuters. Домакинството на ислямската република обаче веднага зададе тон, след като иранският председателстващ Али Бахрейни откри сесията с изявление за „колониалните политики“, които според него лишават страните от приходи и възпрепятстват трансфера на технологии и споделянето на знания. 

След него се изказаха и приятелски на Иран страни, в т.ч. Китай, Куба и Венецуела, в очевиден опит да насочат темата към облекчаване на санкциите срещу ислямската република. Малкото им опоненти не се поколебаха да отправят упреци срещу управляващото тяло на ООН, обвинявайки го включително в корупционни практики.

Фариде Карими, иранка, която е президент на Международната асоциация за човешки права на жените, каза, че нейната организация е писала до демократичните страни с молба да не присъстват. "Наистина е обида, че беше назначен представителя на Иран. Този режим е срещу жените", каза тя пред Reuters.

Ситуацията е абсурдна: само преди седмица 16-годишна иранска тийнейджърка почина след едномесечна кома при арест, заради това, че не е носила хиджаб. В същото време стана известно, че е отказана медицинска помощ на носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади, която излежава присъда в ирански затвор. 

Според експерт, назначен от ООН, редица действия при потушаване на мащабните протести в Иран миналата година могат да се смятат за престъпления срещу човечеството. Световната иранска диаспора, която значително се увеличи след тези действия, също не прие назначението на иранския представител, подчертавайки, че по този начин ООН легитимира иранския режим и с колективен пост в Instagram директно попита: „Хей, ООН, какво става???”

ООН се оправда с факта, че Али Бахрейни е бил единственият номиниран да председателства форума. Пратеникът на Вашингтон Мишел Тейлър бойкотира срещата, наричайки назначението "оскърбление срещу колективната съвест на световната общност". По думите ѝ, „Всяка дискусия, водена от представители на режим, който непрекъснато и безнаказано нарушава човешките права на собствените си граждани, е не просто безплодна, но и обида за нашите общи идеали“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: