Американците не са променили мнението си за помощта за Украйна

Американците не са променили мнението си за помощта за Украйна Снимка: reaganfoundation.org

Анкета, проведена от Института „Роналд Рейгън”, установи, че в сравнение с 2022 г., нивото на подкрепа за военната помощ за Киев, остава същото

През последните няколко години институтът публикува годишнотото си проучване с въпроси за отбраната и националната сигурност преди законодателите и лидерите в двата сектора да се съберат на Националния форум по сигурност, наречен на името на Роналд Рейгън. Тази година срещата започна на 1 декември и ще продължи през целия уикенд, информира Breaking Defense.

Някои скорошни проучвания посочиха, че американската общественост е колеблива по отношение военната помощ за Украйна. Проучване на Reuters/Ipsos от октомври например установи, че 41% от анкетираните смятат, че САЩ „трябва да предоставят оръжия на Украйна“.

Според анкетата на Института „Рейгън” обаче, 59% от американците подкрепят военната помощ за Киев - приблизително същото ниво, установено от проучвания от юни и ноември 2022 г. Същото е и разделението по политически партии: помощта за Киев подкрепят 75% от демократите и 49% от републиканците. 

„Въпреки медийните предположения или дебатите, които виждате в Конгреса на САЩ, подкрепата за Украйна не намалява и всъщност е стабилна, силна и последователна“, казва Рейчъл Хоф, директор по политическите въпроси в Института „Рейгън”. Една от причините според нея е възможността за по-свободни и детайлни отговори на въпроса: „Като цяло подкрепяте ли или се противопоставяте на изпращането на американска военна помощ в Украйна?“ 

Независимо от причината, директорът на Института "Роналд Рейгън" Роджър Закхайм предположи, че въпреки дебатите в Конгреса, голям спад в подкрепата за Украйна е малко вероятен. Доминираната от републиканците Камара на представителите все още не е придвижила внесеното през октомври искане на Белия дом за допълнителен бюджет от $105 милиарда за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион. Спорните моменти са разходите за Украйна и допълнителните средства за по-добра охрана на границата между САЩ и Мексико. 

Но анкетата на Института „Рейгън” установи, че проблемите по южната граница на САЩ са „най-важен въпрос” за едва 4% от респондентите, 41% казват, че биха подкрепили участие на американската армия във войната с наркокартелите в Мексико, докато 46% са против такова решение. Според анкетираните, САЩ трябва да съсредоточат военните си сили в Близкия изток (31%), Източна Азия (25%) и Европа, включително Русия (19%).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: