Еврокомисарят по търговия Фил Хоган подаде оставка – жертва на Golfgate

Еврокомисарят по търговия Фил Хоган подаде оставка – жертва на Golfgate Снимка: Европейска комисия

Комисарят по търговията играе ключова роля в процеса Brexit. Предстои избор в Ирландия за нов еврокомисар, който ще се яви пред комисия на ЕП за оценка.

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка след твърдение, че е нарушил правилата на COVID карантината. Това става седмица след като той наруши коронавирусните ограничения на Ирландия с присъствие на голф събитие с още 80 души, съобщава CNN. 

Хоган присъства на 19 август на събитие на политическото голф общество в хотел в Голуей, град в западната част на Ирландия. Само ден по-рано, на 18 август, ирландското правителство наложи нови ограничения за справяне със скока в случаите на заразата. 

Сред новите мерки, влизащи в сила незабавно, присъствието на закрити мероприятия бе ограничено до 6 души, което е намаление на разрешеното досега количество от 50 души.

На събитието в голфа присъстваха много политически фигури, включително министърът на земеделието на Ирландия Дара Калеар, която подаде оставка миналата седмица.

Появата на Хоган на събитието предизвика незабавна медийна буря.

В изявление в сряда той каза, че дълбоко съжалява за пътуването си до Ирландия и призна, че това „ще подкопае" работата му в предстоящите преговори за Brexit.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че уважава решението на Хоган да подаде оставка, като добави, че е „много благодарна" за неговата „неуморна работа" като еврокомисар.

Първоначално Хоган се противопостави на идеята за оставка, а скандалът доби заплашителни размери и в Ирландия бе наречен Golfgate.
Във вторник Хоган публикува дълъг меморандум, изпратен до Фон дер Лайен, в който подробно описва ирландските ограничения и обяснява как се придържа към тях по време на престоя си в Ирландия между 31 юли и 21 август.

В меморандума Хоган призна, че е „ясно до голяма степен“, че голф събитието не е трябвало да се провежда и че не е трябвало да присъства.
Хоган каза, че разполага с отрицателен резултат от тестване за коронавирус от началото на август. В интервю във вторник за RTE News той заяви, че „прави всичко възможно, за да гарантира, че той не представлява риск за никого".

Въпреки това, след скандала лидерът на Ирландия Микел Мартин и вицепремиерът Лео Варадкар заявиха, че са казали на Хоган да „обмисли позицията си".

„Смятам, че той трябва да се извини, и мисля, че трябва да бъде далеч по-категоричен в отговора си относно случилото се и да разбере гнева ... в цялата страна", каза Мартин пред ирландските медии в петък.


В своето изявление за оставка в сряда Хоган заяви, че „винаги се е опитвал да спазва всички регламенти за COVID-19 в Ирландия". Той поднесе „сърдечното си извинение пред ирландския народ".

Хоган има продължителна кариера в политиката и едва през 2019 г. пое ролята на европейски комисар по търговията.
Оставката му като комисар е необичайна стъпка в залите на ЕС. Последният еврокомисар, който подаде оставка, беше комисарят на Обединеното кралство Джонатан Хил на 25 юли 2019 г.

Ролята Комисар по търговията е от решаващо значение, тъй като комисарят трябва да играе ключова роля в преговорите за Brexit.
Сега Ирландия ще трябва да определи нов комисар. Всяка от 27-те държави членки на ЕС има комисар, а всички те формират Комисията на ЕС, изпълнителния орган на блока. Комисарят по търговията наблюдава общата търговска политика на ЕС.

Кандидатът, номиниран за наследник на Хоган, ще трябва да се яви пред комисия на Европейския парламент за оценка. Ако бъде одобрен, номинираният ще бъде официално назначен за комисар по търговията от Европейския съвет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: