Илон Мъск видя с очите си опустошените от Хамас израелски кибуци

Илон Мъск видя с очите си опустошените от Хамас израелски кибуци Снимка: i24news.tv

Милиардерът вчера посети Израел и се срещна с лидерита на страната и семействата на отвлечени от Хамас израелски заложници

Критиците на Мъск тълкуват посещението му като опит да овладее възмущението от негови публикации в Х, приети като израз на антисемитизъм, което доведе до масиран отлив на рекламодатели от социалната му платформа, както и до порицание от Белия дом. 

Мъск отрече, публикувайки в Х изявление, че всякакви твърдения за негов антисемитизъм „не могат да бъдат по-далече от истината”.  Според израелци, с които Мъск се е срещнал вчера, той е изглеждал „наистина загрижен, развълнуван и явно разтърсен от това, което беше видял“.

Заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и звездата от НБА Омри Каспи, Мъск вчера  обиколи кибуца Кфар Аза в Южен Израел, виждайки „от първа ръка” последствията от клането, извършено на 7 октомври от Хамас. Тримата са се отбили и в дома на 4-годишно момиченце с двойно американско и израелско гражданство, отвлечено като заложник и освободено вчера след 50 дни пленничество, но загубило и двамата си родители в клането.

След това Нетаняху и Мъск посетиха Кнесета и проведоха разговор, излъчен директно по Х/Twitter, като Мъск се съгласи, че Израел няма друг избор, освен да унищожи Хамас. „Тези, които имат намерение да убиват, трябва да бъдат неутрализирани. Те обучават хората да бъдат убийци. Това трябва да спре”, каза Мъск. Същевременно той смята, че Газа трябва да стане „просперираща“, за което би помогнал.

Мъск се срещна и с израелския президент Исак Херцог при закрити врати. В съобщение на президентската канцелария се казва, че Херцог е призовал собственика на Х да се справи с онлайн антисемитизма, „защото платформите, които ръководите, за съжаление, имат голям резервоар от омраза, включително омраза към евреите”.

Мъск посети Израел по време на четиридневната пауза във военните действия срещу Хамас. През първите три дни от примирието групировката освободи общо 58 заложници, предимно жени и деца, включително 88-годишна заложничка, оцеляла през Холокоста. В замяна Израел освободи 117 палестински затворници, осъдени за застрашаване на сигурността. 

Хамас поиска примирието да продължи, а Израел прие двудневно удължаване. Според президента Исак Херцог, инициативата може да се разрасне, ако за всеки ден спиране на огъня Хамас освобождава по 10 заложника. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: