Швейцария ще въведе по-нисък праг за безмитен внос

Швейцария ще въведе по-нисък праг за безмитен внос Снимка: youtube.com

Мярката цели да ограничи шопинг-туризма, практикуван от швейцарците в страни с по-ниски цени

В бъдеще всеки, който живее в Швейцария и пазарува отвъд границата, ще може да внася безмитно стоки на стойност до $ 170, вместо досегашните $ 340. Мярката ще влез в сила от 1 януари 2025 г. 

Според швейцарското финансово министерство, по-ниска сума би увеличила непропорционално разходите за митнически проверки на граничните пунктове и освобождаването на обмитените стоки. Ведомстгвото планира и мерки за контрол, за да гарантира, че по-голямата част от митническите процедури ще се обработват цифрово в бъдеще. Същевременно, митниците очакват и повече контрабанда

Предложението за по-ниския праг на безмитния внос на стоки е одобрено от парламента, но ще се доусъвършенства до 15 март 2024 г. Първоначално швейцарското правителство призоваваше парламентарното решщение да бъде отхвърлено, тъй като мерките няма да спасят търговията на дребно в граничните региони, а по-скоро ще накарат хората да заобикалят новите правила и да предпочетат контрабандния внос на стоки предимно от съседните Германия, Франция, Австрия и Италия, но и от по-далечни дестинации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: