Във Великобритания маските ще са задължителни за ученици

Във Великобритания маските ще са задължителни за ученици Снимка: pexels.com

Мярката важи за всички ученици над 11-годишна възраст

В изявление, публикувано във вторник, министърът на образованието на Великобритания, Галвин Уилямсън, заяви, че всички ученици, навършили 12 години или по-големи, и всички възрастни ще са задължени да носят предпазни маски.

Това ще важи в районите, където е въведена карантина, като част от мерките за борба с разпространението на COVID-19. Такива в Обединеното кралство са градовете Лестър и Лутън, както и районът на „Голям Манчестър".

Маските ще са задължителни само в коридорите и общите помещения на училищата, където е трудно да се спазва социална дистанция. В класните стаи маски няма да са необходими, заради взетите предварително мерки.

Надявам се това решение да даде сигурност и спокойствие на родители, ученици и учители в процеса на обучение", добави Уилямсън.

Мярката, задължаваща носенето на маски на определени места в училищата, ще влезе в сила от 1 септември.

Новото изискване се въвежда в отговор на препоръката на Световната здравна организация, която препоръчва носенето на маски от децата, нъвршили 12 години или повече, подобно на възрастните.

Училищата, които не са в рамките на районите под карантина, имат свободата да решат дали е необходимо да направят маските задължителни в общите части на сградите си, ако това се наложи.

Великобритания бе най-силно засегнатата от коронавируса страна в Европа, като има най-високия коефициент на смъртност.

Това не попречи на Шотландия първа да отвори училищата си за учебни занятия, последвана от Северна Ирландия. В Англия и Уелс учебните заведения ще отворят отново на 1 септември.

Шотландските власти обявиха, че ще направят задължителни указания за гимназистите да носят предпазни маски, когато се придвижват на територията на училищата. Това ще влезе в сила от понеделник, 31 август.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: