Китай пусна най-бързия интернет в света

Китай пусна най-бързия интернет в света Снимка: https://pixabay.com/

SCMP: В Китай пуснаха интернет със скорост от 1,2 терабита в секунда

Китай пусна най-бързия интернет в света със скорост на трансфер на данни от 1,2 терабита (1200 гигабита) в секунда. Проектът е реализиран от университета Цинхуа, телекомуникационния оператор China Monile, както и Huawei Technologies и Cernet Corporation, пише South China Morning Post (SCMP).

Оптичен интернет кабел с рекордна скорост на трансфер на данни е положен в Пекин, Ухан и Гуанджоу. Дължината му надхвърля три хиляди километра. Стартирането на мрежата бе  част от бъдещата интернет технологична инфраструктура на Китай (FITI), която се разработва от десет години.

Преди това експертите предполагаха, че стартирането на работа на мрежата с подобна скорост на пренос на данни е възможно едва през 2025 г.

Вицепрезидентът на Huawei Technologies Уанг Лей каза, че със скорост от 1,2 терабита можете да изтеглите 150 филма в HD формат за една секунда.

През юли 2021 г. рекордът за скорост на кабелния интернет беше подобрен в Япония. Инженерите успяха да ускорят скоростта на трансфер на данни до 319 терабита в секунда. Предишният рекорд беше поставен през 2020 г., когато специалистите успяха да постигнат скорост от 178 терабита в секунда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: