Една от важните сфери на европейската икономика е на път да бъде закрита

Една от важните сфери на европейската икономика е на път да бъде закрита Снимка: pxhere.com

Bloomberg: нефтохимията в Европа е на загуба, редица предприятия ще бъдат затворени през 2024 г.

Европейската нефтохимическа промишленост е на ръба на краха - скъпите енергийни ресурси правят производството на пластмаса нерентабилно и дори вносът не помага. Производителите отчитат загуби и мислят за затваряне на обекти в ЕС, пише Bloomberg..

При това за смъртта на пластмасовата индустрия, която оказва негативно влияние върху екологията, изобщо и не става дума - Европа все още продължава активно да я употребява. Пластмасата е буквално навсякъде: от опаковане на стоки до строителни материали и облекло. Сега обаче това не е собствена, а вносна продукция. Последният път, когато Европейската нефтохимическа промишленост преживя подобни изпитания, беше в средата на 70-те години на миналия век, но тогава, въпреки петролната криза, тя успя да оцелее. Не е сигурно, че това ще се случи и този път.

Работата е там, че например, природният газ, който е суровина за производството на пластмаса, е пет пъти по-скъп в Европа, отколкото в САЩ. Много по-евтино е да се закупи полуфабриката етилен там и да се транспортира през Атлантическия океан, отколкото да се изготви самостоятелно в Европа. Точно с това са заети нефтохимическите гиганти в момента.

Вече се наблюдава рекорден спад в потреблението на природен газ и нефтопродукти, необходими за производството на пластмаса, а производствените инсталации в нефтохимическата промишленост работят с 65-70% от капацитета си. Това е нерентабилно, тъй като разходите не се възстановяват, пише изданието. Някои предприятия ще бъдат принудени да затворят през 2024 г.

Компаниите, разбира се, се стремят да се адаптират към пазара. Така например, един от гигантите на европейската нефтохимия - BASF, е зает да търси производствена база в Азия. Компанията ще похарчи 10 милиарда долара само за изграждането на завод в китайския Джанцзян, показват нейните отчети. Като цяло, по оценка на инвестиционната банка Jefferies Financial Group, разходите на европейските химически концерни за нови азиатски проекти през последните 15 години са се увеличили с 50%.

Европа също така отдаде и други свои индустрии на Азия - там се преместиха текстилни, стоманодобивни предприятия и корабостроене. Много компании се преместват и в САЩ, където при сегашната администрация са създадени преференции за "идващия отвън" бизнес, в допълнение, производството на нефт и газ расте.

Самата европейска индустрия стремително губи мощ. Последиците са намаляване на икономическата активност, промени в търговския баланс, загуба на работни места. И в крайна сметка - загуба на икономическия суверенитет. За това е време да се замислят ръководителите в региона, заключава изданието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: