Катар: освобождаването на заложниците в Газа е „на сантиметри”?

Катар: освобождаването на заложниците в Газа е „на сантиметри”? Снимка: timesofisrael.com

Според министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, по сделката остават неразрешени само „незначителни“ практически детайли

Американски служител по националната сигурност също твърди, че споразумението е "по-близо от всякога". За Израел условие за прекратяване на огъня е  освобождаването на всички заложници. Днес на заседанието на Кнесета, роднините им поискаха властите да не настояват за смъртно наказание за терористите, което предизвика разгорещена словесна престрелка. Довечера близките на заложниците ще се срещнат и с израелския военен кабинет. Снощи обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „Засега няма сделка“.

В неделя израелските танкове отблъскваха ракетен обстрел от Хамас, пише Euronews. Загинали са още петима израелски войници, с което жертвите на израелските защитни сили в операцията им срещу Газа стават 64. Израелската армия (IDF) заяви, че продължава да "разширява своите операции в нови райони на ивицата Газа". 

След няколко дни обсада IDF поеха контрола над болница Ал Шифа, най-голямата в ивицата Газа, тъй като смятат здравното заведение за база на Хамас. Медицинският персонал и пациентите, включително недоносени бебета, са евакуирани в други болници на юг. 

В доказателство на подозренията си, „в непосредствена близост” до Ал Шифа IDF откриха телата на две убити заложнички. В 55-метров тунел, достъпен през 10-метрова шахта на територията на болницата, са открити „гранатомети, експлозиви и автомати „Калашников“. IDF представиха и записи от охранителни камери, на които се вижда как бойци на Хамас водят в болницата заложници, идентифицирани като непалец и тайландец. Здравното министерство в Газа заяви, че не е в състояние да потвърди автентичността на кадрите.

Междувременно, броят на жертвите, избити от Хамас на 7 октомври при нападението срещу музикалния фестивал до границата с Газа, вече е 350. По установяването на самоличността на загиналите в израелските крайгранични кибуци работят археолози, тъй като голяма част от селищата са опожарени. Последните идентифицирани чрез ДНК-проби са 12 годишни брат и сеста близнаци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: