Signal - приложението, което диша във врата на WhatsApp

Signal - приложението, което диша във врата на WhatsApp Снимка: Photo by Rachit Tank on Unsplash

Ще сдаде ли короната си платформата WhatsApp? На арената на защитените съобщения се появява нов, обещаващ играч, който заплашва да грабне вниманието на потребителите, уморени от несигурността на Zoom и ограниченията на WhatsApp.Проблемите на WhatsApp

Колкото и добра и популярна да е платформата WhatsApp, собственост на Facebook, тя все още не е разгърнала достъпа си до много устройства. Това бързо се превръща в сериозен проблем. Разговорите в WhatsApp могат да се провеждат само през телефон, но не и през устройства с голям екран.

Facebook имаше решение на този проблем чрез кросплатформените си Messenger Rooms - пряка конкуренция на Zoom, Microsoft Teams и Google Meet. Но тези онлайн стаи не предлагат цялостно криптиране. А щом става дума за Facebook, той рядко е първият избор за гласови или видео разговори между хората, особено когато разговорите са поверителни.


В опити да удържа позиции

WhatsApp върши блестяща работа по осигуряване на гласови и видео разговори от своите приложения за iPhone и Android. Освен това наскоро увеличи достъпа си, за да позволи обаждания в осем нови държави. Всички разговори са защитени с криптиране от край до край. Освен това WhatsApp вече има изцяло работещо настолно приложение. В момента се провеждат тестове и от компанията обещават, че "скоро" десктоп-разговорите ще бъдат активирани. 


Конкурентитe Signal

За най-добра и най-ярка алтернатива на WhatsApp днес се спряга новото приложение Signal. То победи платформата, собственост на Facebook, по множество показатели.

Новото приложение Signal започна бета-тестване на нови видео и гласови обаждания от настолното си приложение. Макар че все още апликацията да не е достъпна за групови разговори, от Signal съобщават, че се работи именно в тази посока.


Смятаме, че обажданията трябва да излязат от миналото и да влязат в бъдещето", се казва в обръщение на Signal към потребителите. 


Таргетът и Zoom

Точно като WhatsApp, Signal адресира потребителите на Zoom. Като лидер на пазара, Zoom успя да превърне груповите видео разговори (бизнес и частни) в ежедневна опция за милиони. 

Това приложение е една от първите стъпки към нашата цел. Тя е да дадем възможност за сигурни гласови и видео разговори, които да са налични от всички ваши устройства“, казват от Signal. 

Компанията има свое решение и за избягване на спънките, които Zoom преживя при криптиране на разгово и ограничаване на възможността за "хакване" на разговори от страна на злонамерени потребители. „Освен че е криптирано от начало до край, [приложението] е и свободно за всички да го използват".


Основната конкуренция - WhatsApp

Въпреки коментарите към Zoom, щом става дума за конкуренция, фирмата се обръща към WhatsApp. "Signal e най-добрият сигурен месинджър, който се предлага днес, и за всеки, който не се доверява на Facebook със своите съобщения, това е сигурна опция", обещават от компанията. 

Signal има само два недостатъка в сравнение с WhatsApp. Първият е, че все още няма достатъчно потребители - десетки милиони срещу няколко милиарда. Второто е, че няма резервни копия. Ако загубите устройството си, вие губите съобщенията си.


Интересна опция

Много интересна опция на Signal e въвеждането на заявки за съобщения. Това ще даде на потребителите контрол върху избора кой може да изпраща съобщения извън контактите в устройството. 


От месеци WhatsApp пуска актуализации чрез скрит код в новите версии, но изглежда Signal е крачка напред. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: