Един месец след нападението на Хамас срещу Израел – хроника от деня

Един месец след нападението на Хамас срещу Израел – хроника от деня Снимка: i24news.tv

Повечето правителства по света подкрепят правото на Израел да се защитава, но голяма част настояват за „рамки” на защитата и протестират срещу „колективното наказание” на обикновените палестинци в Ивицата Газа

Ескалиращата хуманитарна криза в анклава още веднъж потвърди, че правителството на Хамас изобщо не е предвиждало продоволствие и защита на цивилното население. 

В същото време сблъсъците между произраелски и пропалестински демонстрации по света стигат до ексцесии. Първата жертва е 69-годишният Пол Кеслер, евреин от Лос Анджелис, който почина вчера, след като, в неделя е бил пребит от пропалестински протестиращи, съобщиха от кабинета на шерифа. Еврейски групи в Съединените щати осъдиха насилствения инцидент.

През нощта Израелските отбранителни сили (IDF) продължиха наземната операция в ивицата Газа. Израелски бойни самолети са ударили клетка с около 10 члена на Хамас и действащ наблизо противотанков отряд. Локализирана е група терористи, барикадирани до болницата Al-Quds. IDF са превзели команден център на Хамас и са унищожили оръжеен склад, атакували са и терористичен отряд в Ливан, предотвратявайки удар с противотанкова ракета.

Рано сутринта израелският премиер Бенямин Нетаняху обявяи, че след края на войната Израел ще поеме отговорността за сигурността в Ивицата Газа, докато лидерът на израелската опозиция Яир Лапид заяви, че контролът над Газа трябва да осигури администрацията на Палестинската автономия.

Израелският новинарски канал i24news.tv представя войната в цифри: повече от 1 400 убити, в т. ч. 348 военнослужещи; 241 заложници, включително 22 деца под 18 години и 10  под 5 години; 7 075 ранени; 20 деца, загубили двамата си родители, 96 - единия; половин милион израелци прогонени от домовете им. По Израел са изстреляни над 9 200 ракети, като 400 са нанесли директни поражения. Месец след 7 октомври IDF са атакували около 15 000 цели в Газа. 

UK intelligence agencies are helping Israeli efforts to locate Gaza hostages
Семействата на заложниците настояват: "Върнете ги у дома", снимка - inews.co.uk

В днешно интервю пред ВВС високопоставеният лидер на Хамас Муса Абу Марзук отрече, че групировката е убивала "жени, деца и цивилни" в Израел, въпреки шокиращите доказателства. Марзук "се отметна" и от ангажимента Хамас да освободи заложници с руско гражданство, както договори делегация на групиповката, приета на най-високо равнище в Москва. По думите му, всички заложници ще бъдат освободени след спиране на огъня.

След посещението си в Израел и съседните арабски страни, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Япония за срещата на G 7, на която очевидно ще доминира темата за прекратяване на огъня в Газа. Обединеното кралство и Япония защитиха правото на Израел да се отбранява, а САЩ обяви, че планира да достави на Израел „точни бомби” на стойност $ 320 милиона.

Руското външно министерство взе отношение по предложението на израелски министър за ядрен удар срещу Газа. Говорителката Мария Захарова подчерта, че темата „повдига огромен брой въпроси“ и призова Международната агенция за атомна енергия да разследва Израел. Захарова пропусна само, че Нетаняху остро отхвърли идеята и уволни автора ѝ от извънредното правителство.

Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед съобщи, че страната му ще разположи в Ивицата Газа полева болница, при пълно съгласуване с Израел. Болницата е част от обявената от ОАЕ хуманитарна операция „Доблестен рицар 3“, в подкрепа на цивилните в ивицата Газа.

Днешният ден беше белязан и от опит за терористично нападение с нож в Йерусалим. Според данни на местната полиция, терористката, обвита в палестинското знаме,  е обезвредена с изтрел в крака. 

Военните действия продължават и министерството на здравеопазването, контролирано от Хамас, твърди, че жертвите в Газа надхвърлят 10 000, но групировката разубеждава цивилните да се евакуира. От IDF обявиха, че са осигурили коридор за евакуация в анклава.

В много израелски градове днес звучаха сирени, а израелците се обединиха в неофициален възпоменателен акт, почитайки жертвите от клането с минута мълчание. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: