Появи се карта на аномалните температури на цялата планета

Появи се карта на аномалните температури на цялата планета Снимка: https://www.dreamstime.com

Активисти на движението „Грийнпийс" представиха онлайн карта на аномалните температури по цялата земя. Потребителите ще могат в реално време да видят температурата, която не е била типична за дадена местност.

 

Данните на картата показват температурата на въздуха на височина два метра над повърхността на земята. Температурните аномалии отразяват разликата между сегашната температура и средногодишните стойности за периода от 1979 до 2000 г.

 

Върху картата различни нюанси на червения цвят показват областите, в които средната месечна температура сега е по-висока, отколкото средната температура за периода от 1979 до 2000 г., а в синьо, напротив - под средната. Например, ако през месец юли тази година в Москва потребителите виждат червен цвят, това означава, че температурата в момента там е по-висока от средната за месец юли за периода между 1979 и 2000 г.

 

В Greenpeace отбелязват, че стойностите на температурата за деня и температурните аномалии за месеца са получени от данните на ERA5 (Copernicus Climate Change Service/ECMWF) - те са достъпни от 1979 г. досега.  Месечните аномалии се оценяват в сравнение със средните годишни стойности от 1980-2010 г., съгласно критериите на Международната метеорологична организация (WMO). Дневните аномалии са изчислени въз основа на средногодишните стойности от 1979-2000 г. Този 22-годишен период е избран в качествоот си на „базова линия", тъй като по-точно отразява затоплянето в северните географски ширини.

 

По-рано учените от САЩ зафиксираха една от най-високите температури в историята на Земята. Устройствата показаха 54,4 °C в Националния парк в Долината на смъртта. Според изследователите това е една от най-висоите температури, които изобщо някога са били зафиксирани на планетата. Учените предполагат, че през следващите седмици температурата може да се повиши с още няколко градуса и да счупи абсолютния рекорд от 56,7 °C, който е записан на 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: