Двата полюса в Газа – живот на помощи и богатства за милиони

Двата полюса в Газа – живот на помощи и богатства за милиони Снимка: nbcnews.com

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) съобщи, че вчера хиляди палестинци са разграбили складовете ѝ, включително хуманитарната помощ, пристигаща през Египет

Директорът на UNRWA в Ивицата Газа Томас Уайт видя в този акт „тревожен знак, че след три седмици война и брутална обсада на Газа гражданският ред се разпада”, а помощта е „оскъдна и непостоянна“. UNRWA обяви в сайта си,че е „загрижена” и заради масовата евакуация на юг, за която Израел призова хората от северна Газа. Според агенцията на ООН, потоците бежанци оказват „огромен натиск” върху средните и южните райони на анклава, „поставяйки под допълнително напрежение разпадащите се обществени услуги”. 

След 16 години управление на Хамас, за „граждански ред” и „обществени услуги” очевидно се смята продоволствието, разчитащо само на международните хуманитарни организации - и UNRWA явно приема този начин на съществуване, след като Томас Уайт призовава за „редовен и устойчив” поток от хуманитарна помощ, за да се посрещнат нуждите на населението”, включително от гориво.

Израел обаче не разрешава доставките му, смятайки, че Хамас ще го присвои и ще го използва за осветлението и вентилацията в подземните си тунели, добре запасени с храна, вода и лекараства, а и с гориво, както показват сателитни снимки на складове на Хамас до границата с Египет. Междувременно, Израел пусна водата по два от трите водопровода към Газа, а Илон Мъск предложи на анклава своя сателитен интернет Starlink.

И докато продоволствието на анклава е в колапс, върхушката на Хамас, която призовава жителите на Газа да „останат силни“, няма тези грижи – просто защото е далеч, пише i24news.tv. Според арабски медии, бившият лидер на групировката Халед Машал живее в луксозни хотели в Катар и още преди десетилетие е притежавал активи на стойност $ 5 милиарда, в т.ч. банки в Египет и недвижими имоти в страните от Персийския залив. 

How much money have Hamas leaders managed to accumulate over the years by  funneling aid and smuggling? - Quora
"Бедна Газа - богат Хамас", карикатура - quora.com

Други високопоставени служители, включително Сами Абу Зухри, говорителят на Хамас в ивицата Газа и политическият съветник Тахар ал-Нуну, също са намерили убежище в Катар

Там живее и настоящият ръководител на политическото бюро на Хамас Исмаел Хания, който скоро остана с „едва” $ 5 милиона, след като вложи $ 4 милиона в покупката на 2 500 кв. м в най-търсените крайбрежни зони на Ивицата Газа. Хания разполага и с турски паспорт, получен след сериозни инвестиции в недвижими имоти в Турция. 

И други лидери на групировката живеят в Истанбул, което може би обяснява защо Ердоган нарече Хамас „освободителна група”, която се бори за земята си. Заместник-ръководителят на политическия кабинет на Хамас Салех ал Арури пък е избрал за местожителството си Ливан.

Сред тези, за които се предполага, че са в Газа, е ръководителят на военното крило на групировката Мохамед Дейф, който притежава около $ 5 милиона, докато според ВВС, лидерът на Хамас в анклава Яхия Синвар разполага с до $ 3 милиона.  Спечелил ги е само за 12 години, след като през 2011 г. при размяна с отвлечен израелски заложник е освободен от израелски затвор, където е излежавал четири доживотни присъди за убийства и отвличания, включително на палестинци. Преди да бъде освободен, като затворник в Израел, на Синвар е осигурена животоспасяваща мозъчна операция. 

Според Reuters, инвестиционният портфейл, който върхушката на Хамас управлява, е на стойност най-малко $ 500 милиона, плюс незнайно количество активи в криптовалута.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: