Отменените полети от и до България - отлитай само в краен случай

Отменените полети от и до България - отлитай само в краен случай Снимка: pixabay.com

Продават се билети в последната минута без планиране дори на краткосрочното бъдеще. Рестартът на туристическия бизнес няма да се случи преди втората половина на 2021 г.

Немалко са пострадалите пътници, бизнеси и авиокомпании вследствие на карантинните мерки и продължаващата неясна ситуация с ежедневните полети в цял свят, в това число и в България. Отменени полети има при всички авиокомпании, а пътниците се компенсират с ваучери или заверка за нова дата. Парични суми не се връщат. Преобладават бизнес пътуванията. 

"Към България не летят чартърни самолети от Англия, Франция и Италия. Към страната ни единствено поемат германци, но доста рядко", споделиха за Cash.bg от Вива Холидей. Компанията работи само с чартърни полети, които са "почти на 110% анулирани".

Туроператорът изтъкна, че няма летателна програма, а така нареченият рестарт на туристическия бизнес няма да се случи преди втората половина на 2021 г. Постоянно сменящите се рестрикции на правителствата не позволяват да се планира бъдещето. Тази несигурност и неяснота вероятно ще продължи дълго.

В голямата си част полетите, които са били отменени, са вследствие на правителствени решения и рестрикции, заяви за Cash.bg Галина Маркова от Бест Травъл Ейджънси, туристическа iata, работеща с множество авиолинии. "За щастие, няма ощетени пътници - всички са били компенсирани или с ваучер, или със заверка за нова дата на полет", каза Маркова.
За съжаление, обаче, решенията за анулиране на полети на нискобюджетните авиолинии невинаги са били добре обосновани. В общи линии, по думите на Галина Маркова, „те си правят, каквото искат". 

Най-голям брой анулирани полети има при по-големите авиокомпании с повече дестинации и брой полети по даден маршрут. 

Рано е да се определи каква ще е ситуацията през септември, особено когато резервациите се правят ден за ден и полетите варират според конкретните ситуации в различните дестинации. 

Възобновените полети от юни насам, според  iata агенция Варна Турист Сервиз, за съжаление са по-малко на брой от очакваните. Абсолютно всички авиокомпании са имали анулирани полети, но компанията с най-малко на брой анулации е България Еър

Всеки пътник е имал право на компенсация при отменен полет, но никоя авиолиния не е върнала паричната сума за билет.

В настоящия момент се продават билети в последната минута, защото никой не смее да планира за в бъдеще. 

Повечето пътници летят по служебни ангажименти и много малко на брой пътници поемат извън страната за почивка.