S&P и Nasdaq започнаха седмицата с исторически максимуми

S&P и Nasdaq започнаха седмицата с исторически максимуми Снимка: pixabay

 Американският индекс за широкия пазар S&P 500 нарасна с 0,88% до 3426,92 пункта, докато високотехнологичният индекс NASDAQ Composite се повиши с 0,84% до 11 407,33 пункта.

Те актуализираха рекордните си стойности за цялата си история, след като Министерството на здравеопазването на САЩ разреши преливането на кръвна плазма на пациенти с COVID-19 от хора, които вече са оздравели, въпреки че ефективността на това лечение все още не е доказана. Предишният рекорд беше поставен в петък, 21 август.

Силен ръст демонстрираха акциите на компаниите, производители на плазма: северноамериканските биотехнологични фирми  Liminal BioSciences и ADMA Biologics добавиха съответно 47% и 25,6%, а израелската Kamada - 16,1%.

На оптимизма на инвеститорите повлия и съобщението на Financial Times, че Белият дом обмисля възможността за спешно внедряване през октомври на коронавирусна ваксина в страната, създадена от британската компания AstraZeneca и Оксфордския университет.

Това потенциално ще позволи да се заобиколят регулаторните стандарти и ще започне ваксиниране на американските граждани преди президентските избори през ноември.

Всякакви позитивни новини за вируса водят до ръст на пазарите. Въпреки това към всяка новина за ваксина или лек срещу коронавируса трябва да се подхожда скептично, като се има предвид пътят, който трябва да се измине, преди повечето хора да го използват“, цитира Wall Street Journal (WSJ) главния стратег на Principal Global Investors, С. Шах.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: