Бивш висш служител: Продадох акциите си от "Газпром" на загуба

Бивш висш служител: Продадох акциите си от "Газпром" на загуба Снимка: praguemonitor.com

Подобни сигнали напоследък се чуват често и сред руския бизнес елит причината е все по ясна – „любимата игра” на Владимир Путин да използва „Газпром” като енергийно оръжие за геополитически цели

Но миналогодишното решение на руския лидер да затвори кранчето за Европа, за да я откаже да подкрепя Украйна, се оказа катастрофа за „Газпром”. Монополистът почти напълно загуби газовия си пазар в ЕС, граден около 50 години, като делът му в европейския внос падна от 40% на не повече от 10%. 

Безнадеждно замразен е проектът за изграждане на руски газов хъб в Турция. Завоят на изток, дори да се осъществи по план, няма да компенсира загубата на европейския пазар, като в идеалния случай (след огромно строителство, колосални средства и доста време), ще стигне до износ на около две трети от количествата, доставяни преди за Европа, при това, на много по-ниски цени. 

По данни на Bloomberg, през 2022 г. „Газпром” е продавал на Европа синьото гориво за $ 984/1000 куб. м, при цена за Китай от $ 277/1000 куб. м, с тенденция до 2026 г. да падне до $243. Занапред „Газпром” ще получава по-малко пари и от ЕС, който не се огъна пред газовото изнудване на Путин и си осигури алтернативни доставки. За минималния си внос в Европа руското правителстгво планира цена от $ 502/1000 куб. м, с прогнозиран спад до $ 442 през 2026 г.

В същото време Китай не бърза с газопровода „Силата на Сибир - 2“. Руските лидери месеци наред тръбят, че проектът започва, но в началото на септември Владимир Путин употреби израза „възможността се обмвисля”. Така или иначе, подписани споразумения няма, а междувременно, Китай започва строителство на газопровод от Туркменистан.

„Газпром” се опитва да компенсира загубата на европейския пазар с вътрешния, където поддържа ниски цени и използва валутните си приходи за газификацията на все още незахранените региони – около една трета от населените места в Русия. Така или иначе, през първото полугодие на тази година производството на „Газпром” падна с 25% в сравнение с миналата година, а за две години - 2021 и 2022, делът му в глобалния износ на газ се срина с повече от 45%. 

След година доставките за Европа може да намалеят още повече, прогнозира Financial Times, позовавайки се на запознати украински източници, според които износът на газ през Украйна вероятно ще приключи в края на 2024 г., когато изтече настоящият петгодишен договор.

„Сега Газпром доставя по-малко, а рентабилността и приходите са по-ниски. Е, всичко е наред, „Газпром“ е уверен, спокоен и се справя“, заяви преди дни Путин пред съвета на Федералния форум "Руска енергийна седмица". Но от газовите кладенци и терминали пристигат сигнали за негодувание и закъснения на заплатите.

Пред Bloomberg, друг бивш топ мениджър определи атмосферата в копманията като песимистична. Според него, дори Москва да подпише газово споразумение с Пекин, финансовите условия ще бъдат по-лоши от тези с Европа, а „Газпром” твърдо ще загуби монополната си позиция на глобалния газов пазар – резултат от забъркването му в политиката. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: