Денков обеща, че няма да има енергиен апокалипсис

Денков обеща, че няма да има енергиен апокалипсис Снимка: https://pixabay.com/

Реч на министър-председателя от трибуната на Народното събрание по време на дебата за вота на недоверие към правителството

Опозицията днес поиска вот на недоверие заради цитиран провал в сектор „Енергетика“. Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, господа от опозицията - енергиен апокалипсис няма и няма да има.

Защо се провали опозицията? Защото всички изложени „аргументи“ нямат нищо общо с истината. Само няколко примера:

Първо, правителството и Брюксел, както често се цитира, не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности, включително ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение.

Второ, вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е с мощност 1000 мегавата. Подготвя се изграждането по нов ПАВЕЦ с капацитет, който многократно надвишава капацитета на ПАВЕЦ „Чаира“, а вече се работи и за ремонтирането на ПАВЕЦ „Чаира“. Освен това се работи  по разширяването на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури работата през зимата.

Най-важното: до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 000 мегавата до 30 000 мегавата, т.е. два пъти и половина, при положение че максималното потребление в България в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 мегавата.

Трето, няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно - България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено ако модернизира технологичните си мощности.

Това е, което правят съседните страни, защото това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще внасяме електроенергия.

В заключение: плановете не затварят централи. Те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България. Ние като правителство ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса.

Ще работим въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: