Румъния е готова да предприеме правни действия срещу блокадата за Шенген

Румъния е готова да предприеме правни действия срещу блокадата за Шенген Снимка: ankasam.org

Поредната процедура за присъединяването на България и Румъния към безвизовата европейска зона ще се проведе на заседание на Европейския съвет по пръвосъдие и вътрешни работи през декември

Ако Австрия отново блокира встъпването на двете страни в Шенгенското пространство, Румъния ще използва правото си да оспори решението в Европейския съд, каза в понеделник румънския премиер Марсел Чолаку.

Той коментира наболялата тема на тристранна среща във Варна между България, Румъния и Гърция, които се споразумяха да прилагат общ план за действие в значими области на развитие.

Марсел Чолаку изтъкна, че смята сегашната позиция на Австрия за неоправдана, тъй като и Румъния, и България вече десет години отговарят на всички технически условия и няма никакви основания „да бъдат държани повече в ъгъла”. пише SchengenVisaInfo.com.

„Поддържам мнението си, че е напълно некоректно да се поставят интересите и вътрешната политика на една страна пред интересите на цяла Европа във време, когато солидарността има най-голямо значение”, подчерта румънският премиер.

Въпреки това, Австрия продължава да е против по-нататъшното разширяване на зоната без граници и австрийското министерство на вътрешните работи по-рано тази година заяви пред SchengenVisaInfo.com, че позицията на Австрия по този въпрос остава същата.

За разлика от Австрия, наскоро германският канцлер Олаф Шолц отново изрази подкрепата си за членството на България и Румъния в безвизовата зона за пътуване и посочи, че разширяването на Шенгенското пространвство е важно за германското правителство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: