Санкциите срещу Русия стопяват долара, признават от ЕБВР

Санкциите срещу Русия стопяват долара, признават от ЕБВР Снимка: pxhere.com

Bloomberg: доларът губи ролята си на резервна валута заради юана

Доларът е застрашен от нарастващото използване на юана в търговията между Русия и Китай, пише Bloomberg.

Според главния икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Беата Яворчик, след началото на специалната военна операция Москва увеличава търговския си оборот с Поднебесната империя, на фона на западните санкции. Това в крайна сметка подкопава позицията на щатския долар като световна валута.

"Ръстът на използването на юана е за сметка на долара", смята Яворчик.

Антируските санкции се превърнаха в стимул за различните страни да обмислят диверсификация на валутата, в която извършват външнотърговските си сделки. Доминирането на долара като основна договорна валута може да бъде подкопано в дългосрочна перспектива.

Русия, след въвеждането на санкциите срещу нея, промени търговските си маршрути в полза на Азия, освен това тя промени търговските си изчисления в полза на юана, опитвайки се да намали дела на долара и еврото (поради санкциите повечето операции с тях са забранени за Русия). Според банката на Русия юанът представлява 34 процента от плащането на руския внос и 25 процента от износа (данните са за юли 2023 г.).

Освен това, юанът все по-често се използва за плащане при външнотърговски договори и от други страни. Войната в Украйна и антируските санкции, като пример за това как могат да постъпят с неугодните страни, дадоха тласък на използването на юана в качеството му на търговска валута.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: