Китай и Бразилия подписаха споразумение за търговия в юани

Китай и Бразилия подписаха споразумение за търговия в юани Снимка: fotolia.com

Министерството на търговията на Китай обяви подписването на споразумение с Бразилия за търговия в юани

Китай и Бразилия подписаха споразумение за търговия в юани и планират да разширят сътрудничеството си в областта на храните и минералите, заяви китайският заместник-министър на търговията Гуо Тинтинг на бразилско-китайския бизнес форум в Пекин.

"Подписахме споразумение с Бразилия за плащане в юани, което значително улеснява нашата търговия. Ще разширим сътрудничеството в областта на храните и минералите, ще търсим възможност за износ на стоки с висока добавена стойност от Китай за Бразилия и от Бразилия за Китай", обясни Тинтин, чиито думи цитира на уебсайта си бразилският вестник Folha de Sao Paulo.

В сряда Бразилия и Китай обявиха създаването на клирингова къща, която ще предоставя сетълменти без използването на щатски долари, както и кредитиране в национални валути, за да улесни и намали цената на транзакциите между страните и да се отърве от зависимостта от долара в двустранните отношения.

Според секретаря по международните въпроси на бразилското министерство на финансите Татяна Росито, която също е цитирана от Folha, 25 държави вече правят разплащания с Китай в юани. 
Тези страни включват Чили и Аржентина, които участват в китайската програма за заеми „Един пояс, един път“ и финансиране на инфраструктура, предназначена да осигури благоприятни условия за двустранно сътрудничество.
 

Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия повече от десетилетие, като търговията достигна рекордните 150 милиарда долара миналата година, с търговски излишък за Бразилия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: