Куркумата може да лекува стомашни заболявания също като хапчетата, доказва изследване

Куркумата може да лекува стомашни заболявания също като хапчетата, доказва изследване

Тайландски учени от университета Чулалонгкорн направиха откритие в лечението на стомашни заболявания

Тяхното проучване установи, че популярното природно лекарство куркума може да бъде толкова ефективно, колкото стандартните лекарства, предназначени за борба със стомашни проблеми.
 

Проучването, продължило четири седмици и включващо повече от 200 доброволци на възраст от 18 до 70 години, е разделено на три групи. Първата група участници получавали куркума, която е широко известна в азиатските страни като естествено средство за поддържане на здравето на стомаха. Втората група приемала таблетки омепразол, известни със способността си да намаляват стомашната киселина. Третата група получава комбинация от куркума и омепразол.

Изненадващо проучването установило, че и трите групи са постигнали сходна ефективност при лечението на стомашни проблеми. Откритието предизвиква интерес в медицинската общност и сред пациентите, които проучват алтернативни лечения.

Авторите на изследването обаче имат няколко коментара. Първо, извадката от участници беше сравнително малка и е необходимо по-голямо проучване с повече участници, за да сме напълно уверени в резултатите. Второ, четириседмичният период на изследване може да не е достатъчно дълъг, за да се оценят напълно дългосрочните ефекти от лечението.

Въпреки тези ограничения, изследването на тайландски учени ни позволява да погледнем по различен начин на възможностите за лечение на стомашни заболявания с помощта на естествени съставки.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационен характер и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет. Определянето на диагнозата и изборът на метод на лечение остава изключителна прерогатив на вашия лекуващ лекар! Редакторите не носят отговорност за възможни негативни последици, произтичащи от използването на информацията, публикувана на сайта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: