Видя ли се краят на стачката в Холивуд?

Видя ли се краят на стачката в Холивуд? Снимка: jacobin.com

Сценаристите, които стачкуват вече 146 дни, казват, че са постигнали предварителна сделка с шефовете на студиата

Американската гилдия на писателите (WGA) заяви, че споразумението е "изключително - със значими ползи и защита за писателите", съобщи ВВС. През последните дни шефовете на Netflix, Disney, Universal и Warner Bros Discovery присъстваха лично на преговорите, което им даде нов тласък. Все още обаче се очаква последната дума на членовете на WGA.

Стачката спря производството повечето филми и телевизионни програми. Според оценка на икономистите на WGA, протестът на сценаристите, който започна на 2 май, е струвал на американската икономика около $ 5 милиарда.

Преговорите за внъзнагражденията всключваха и авторските права на сценаристите в стрийминг платформите,които решиха да не плащат при повторни излъчвания. Друг дискутиран проблем в работата на холивудските писатели е използването на изкуствен интелект (ИИ), който вече в голяма степен измести човешкото авторство от сценарната работа – например, като на сценаристите се възлагат само първите няколко епизода, а от там нататък ИИ развива авторските им идеи в различни варианти.

Variety съобщи, че персоналът на вечерните токшоута може да се върне на работа веднага след обявяването на споразумението във вторник, а излъчванията на спрените предавания ще могат да се възобновят през октомври. Но в съобщението си до членовете си WGA поиска търпение, за да се доработят подробностите на споразумението, и „за да се уверим, че всичко, за което сме се съгласили, е отразено в окончателния договор“.

Много области, свързани с развлекателната индустрия, бяха засегнати от стачката, включително оператори, производители и доставчици на костюми и реквизит, сценични работници, каскадьори, заведения за обществено хранене, фитнес центрове, салони за красота и др.

Холивуд горещо приветства новината за „примирието”. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм каза: „Развлекателната индустрия на Калифорния нямаше да бъде това, което е днес, без нашите писатели от световна класа. Благодаря на двете страни, че се обединиха, за да постигнат споразумение, което може да върне в играта голяма част от икономиката на Калифорния“.

Холивудските актьори, които излязоха на улицата в средата на юли, продължават стачката си, но 160 000-членния синдикат SAG-AFTRA, който ги представлява, поздрави писателите за техните „146 дни на невероятна сила, издръжливост и солидарност”, а звездата от „Щитът” Майкъл Чиклис написа: „Феноменални новини! Да приключваме с това и всички да се върнем на работа!“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: