Бизнесът във Великобритания - още по-неподготвен за Брекзит

Бизнесът във Великобритания - още по-неподготвен за Брекзит Снимка: wikimedia.org

Това се дължи на икономическата криза, придизвикана от Covid-19

Пандемията от COVID-19 се е отразила негативно на бизнеса във Великобритания и сега компаниите на Острова са много по-неподготвени за евентуално напускане на Европейския съюз без споразумение. Това сочи доклад на базирания в Лондон Институт за управление.

Според данните от него голяма част от бизнеса в Обединеното кралство не е успял да се подготви адекватно за Брекзит поради неяснотата какви биха били отношенията между Лондон и Брюксел в бъдеще.

Борещи се с последствията от пандемията, към момента повечето компании са дори по-лошо подготвени за Брекзит без сделка с ЕС, отколкото преди 12 месеца", гласи докладът.

Пандемията от коронавирус, почти разрушила световната икономика, само усложнява ситуацията за Великобритания.

Тя е най-засегнатата от вируса страна в Европа. Подобно на много други европейски държави, правителството въведе строги мерки през месец март за борба с разпространението на инфекцията. Това доведе до прекратяването на дейността на почти всички бизнеси, които не са от жизненоважно значение.

Великобритания напусна Европейския съюз официално на 31 януари 2020 г. и до 31 декември същата година продължава транзитния период, в който двете страни трябва да се договорят за отношенията помежду си за периода след Брекзит.

По данни на правителството на Великобритания, 61% от бизнесите на територията на страната не са направили никакви приготовления за напускането на ЕС.

Докладът на Института за управление разкрива, че повечето от бизнесите, които все пак са решили да се подготвят за Брекзит без сделка, са изразходвали подготвеното по време на пандемията.

Това те са сторили или защото е било икономически неизгодно да се поддържа стока в резерв, или заради затворените граници и трудни доставки в периода март-май 2020-а.

Повторното попълване на тези резерви за по-малко от 6 месеца преди края на транзитния период между Великобритания и ЕС изглежда трудно постижимо, особено като прибавим, че международната търговия е все още в „плен" на коронавируса.

Важни сектори в икономиката, като здравеопазване, социално осигуряване и производство, са изключително уязвими в този момент.

В своя доклад Институтът за управление съветва британското правителство да осигури сигурност на бизнеса, като работи „в близък контакт с него и да му помогне, като направи всичко нужно за успешно преминаване на транзитния период в отношенията с Европейския съюз".

Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС, Мишел Барние, заяви, че между двете страни остават значителни различия и сделка е трудно постижима.

Той допълни, че до каквото и споразумение да се стигне накрая, между Европейския съюз и Великобритания ще се издигнат някои „бариери", които ще се отразят трайно на търговията, обмена и движението между двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: