Зеленски постави две условия за мир в Украйна

Зеленски постави две условия за мир в Украйна Снимка: стопкадър видео

Пълно прекратяване на военните действия с Русия е възможно при изпълнение на две условия, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на Общото събрание на ООН

Според него е необходимо да се изтеглят руските войски, включително Черноморския флот, от цялата територия на Украйна в границите от 1991 г., както и да се върне на Украйна контролът върху цялата държавна граница и изключителната икономическа зона в Черно море и Азовско море и Керченския проток, съобщава Комерсант.

Зеленски подчерта, че след като тези две точки бъдат изпълнени, е възможно „честно, надеждно и пълно прекратяване на военните действия“.

Миналата година Зеленски представи формула за постигане на мир в конфликта с Русия, състояща се от няколко точки. Той го представи миналия ноември по време на срещата на Г-20.

Планът включва радиационна, хранителна и енергийна сигурност, освобождаване на всички затворници, възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, противодействие на екоцида, предотвратяване на ескалация и отбелязване, че конфликтът е приключил. Канцеларията на президента на Украйна съобщи, че формулата за мир е одобрена от 63 страни.

В Москва обаче изключиха приемането на плана, предложен от Зеленски, както и всеки друг, който не отчита суверенитета на Москва над Донбас, Запорожие и Херсонска област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: