Кремъл печата 230 000 удостоверения за семейства на загинали във войната

Кремъл печата 230 000 удостоверения за семейства на загинали във войната Снимка: arbatmedia.kz

За новата партида документи Министерството на труда и социалната защита на Русия е обявило търг, оповестен на сайта на портала за държавни поръчки

The Moscow Times припомня, че от юни тази година такива удостоверения получават не само близките на загинали „редовни” военослужещи, но и семействата на доброволци с такава съдба. Според обявата за търга, 200 000 от удостоверенията са за Министерството на отбраната, а другите 30 000 хиляди - за Министерството на социалната защита. През май тази година и Министерството на труда е поръчало 23 700 удостоверения от този вид. Новата поръчка включва и близо 760 000 удостоверения за „ветерани в бойните действия”.

Според последни данни на американското разузнаване Русия е загубила във войната срещу Украйна 120 000 души, докато ВВС и „Медиазона” определят броя им към 15 септември 2023 г. на „най-малко 32 164”. През семтември миналата година руското Министерство на отбраната обяви имената на 5 937 загубили живота си военни и от тогава не е публикувало нови данни.

През есента на 2022 г. руските власти мобилизираха за украинския фронт 300 000 души, а от началото на 2023 г. попълват армейския състав с военнослужещи по договор. Преди дни руският президент Владимир Путин обяви, че по този начин вече са наети 300 000 „руски мъже, готови да пожертват живота си“.

Същевременно руското правиетлство подкрепи законопроект, според който при дезертьорство или предаване в плен руските добловолци ще подлежат на наказателна отговорност, съобщава „Ведомости”. Други нарушения, предполагащи углавни мерки срещу доброволците, са неизпълнение на заповед, съпротива и обида към началници, самоотлъчка, симулиране на болест, нарушаване на правилата за бойно дежурство, унищожаване, увреждане и загуба на военно имущество, нарушаване на правилата за шофиране, летене и работа с оръжие.

Законопроектът се доработва заради различния правен статут на  доброволците. По-рано тази година правителството подкрепи и законопроект за наказателни санкции срещу граждани, избягващи мобилизация. Засега разпоредбата визира наборници, избегнали военна или алтернативна гражданска служба, но се предвижда разширяване на обхвата ѝ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: