Украйна заведе дело в Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария

Украйна заведе дело в Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария Снимка: WTO

Украйна заведе дело в СТО срещу трите страни от ЕС заради ограничения в износа на зърно

Киев подаде иск в Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на украинска продукция, съобщи Министерството на икономиката на Украйна.

"Украйна подаде в СТО искове срещу Полша, Словакия и Унгария, които забраниха вноса на украински селскостопански продукти", се казва в съобщение, публикувано в телеграм-канала на Министерството на икономиката на Украйна.

По-рано украинският заместник-министър на икономиката Тарас Качка заяви пред издание Politico, че украинските власти планират на 18 септември да започнат процес по подаване на жалба в СТО заради забраната за внос на украинско зърно от страна на Полша, Унгария и Словакия.

От ведомството изразиха надежда, че тези страни ще свалят ограниченията си и тогава "няма да се налага дълго да изясняват отношенията си в съдилищата". Според министерството, в резултат на едностранната забрана за внос на украинска агрородукция от страна на Полша, Словакия и Унгария, "местните износители вече са понесли и продължават да понасят значителни загуби поради престой, допълнителни разходи и невъзможност за изпълнение на външноикономическите споразумения".

Припомняме, че на 15 септември Европейската комисия реши да не удължава ограниченията върху вноса на четири вида селскостопански продукти на Украйна в няколко гранични държави от ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа.

 След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават забраната едностранно. По-специално, Унгария удължи забраната на национална основа, списъкът на забраната за внос включва 24 продукта. Освен зърнени храни, списъкът съдържа различни видове месо, птици, яйца, мед, зеленчуци и вино.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: