Зеленски обеща отговор на съседните страни, отказали украинско зърно

Зеленски обеща отговор на съседните страни, отказали украинско зърно

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви подготовката на отговор на съседите на страната, които, противно на решението на Европейската комисия, забраниха вноса на украинско зърно, пише Комерсантъ

Подобни решения бяха взети на 15 септември от властите на Полша, Словакия и Унгария.
 

По думите му властите в Киев са благодарни на Европейската комисия за решението да не удължава ембаргото върху вноса на украинско зърно в страните от ЕС. Неспазването на това решение обаче предизвиква голяма загриженост за Украйна и определено ще му бъде даден подходящ отговор, предупреди Владимир Зеленски.

„Сега е важно европейското единство да работи на двустранно ниво. Така че нашите съседи подкрепят Украйна. А ако техните решения нарушават правото на ЕС, Украйна ще отговори по цивилизован начин“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано в неговия официален канал в Telegram.

На 15 септември Европейската комисия не удължи ембаргото върху доставките на зърно от Украйна за пет близки до републиката държави - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. 
Забраната беше въведена през пролетта поради претоварване на пазара и заплахата от разорение за местните фермери.

Представители на три източноевропейски страни обаче публично изразиха несъгласие с решението на Европейската комисия и решиха да ограничат вноса на украинско зърно на национално ниво. По-специално Полша и Словакия разшириха забраната едностранно.

А Унгария отиде още по-далеч, като забрани вноса наведнъж на 24 вида украински селскостопански продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: