Калифорния съди петролни гиганти заради вредните им производствени практики

Калифорния съди петролни гиганти заради вредните им производствени практики Снимка: 12eleven.com

BP, ExxonMobil, Chevron, Shell, Conoco Phillips, както и Американския институт за петрола ще трябва да отговорят защо са заблуждавали обществеността за мащаба на рисковете от производството им

Искът от 135 страници, подаден в петък, посочва, че компаниите са причинили щети за милиарди долари на местните общности и природата, експлоатирайки природните ресурси, които са държавна собственост. Петролопроизводителите са нарушили и закона на Калифорния, подвеждайки жителите на щата с фалшива реклама и псевдо-екологичен маркетинг, съобщава CNN.

Щатът посочва, че и петте големи петролни компании са знаели поне от 60-те години на миналия век, че използването на изкопаеми горива ще затопли планетата и ще промени климата, но са омаловажили риска. Последиците са опустошителни горски пожари, мръсен въздух, смъртоносни горещи вълни и рекордни суши.

Обвинението цитира проучване на Станфордския научен институт от 1968 г., проведено по поръчка на Американският институт по петрола. В изготвения доклад учените от Станфорд пишат: „Почти сигурно е, че до 2000 г. ще настъпят значителни температурни промени и изглежда няма съмнение, че потенциалните щети за нашата околна среда могат да бъдат сериозни“.

Друго обвиняващо доказателство е вътрешна бележка на Exxon от 1978 г., в която се казва, че хората разполагат с 5 до 10 години, за да вземат „трудни решения” за промени в енергийните стратегии, „преди ситуацията да стане критична”. „Повече от 50 години голямата петролна индустрия ни лъже, прикривайки, че отдавна знаят колко опасни за нашата планета са изкопаемите горива, които произвеждат“, обобщава прессъобщението на Главната прокуратура на Калифорния относно заведения граждански иск.

Обвинителният акт посочват и друга „актуална” лъжа, разпространявана от петролните компании - че преминават към екологични практики, докато реално се стремят да запазят обема на производствата си и дори да го разширят, както посочиха през юли от Shell.

Целта на иска е забрана на действия срещу природните ресурси на Калифорния, в т.ч. замърсяваане, увреждане и унищожаване на природата, както и спиране на „по-нататъшни неверни или подвеждащи изявления” относно последиците от производството и употребата на изкопаемите горива.

Като цяло, обвинените заемат позицията, че климатичните промени са глобален въпрос, който трябва да се решава на ниво правителства, а не в съдебната зала. След Роуд Айлънд, Балтимор и Хонолулу, Калифорния е най-голямата икономика, която завежда дело срещу петролната индустрия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: