Светът не се справя с глобалното затопляне

Светът не се справя с глобалното затопляне Снимка: commondreams.org

До 2050 г. средните температури ще се повишат с над 2°С, се казва в проучване на Exxon Mobil, публикувано миналата седмица

Чест обект на протести заради огромните си производствени мащаби, петролният гигант е изправен пред няколко съдебни дела в САЩ и искания за милиарди обезщетения, заради подозрения в измама относно въздействието на производствата му върху околната среда.

 Отговорът на Exxon Mobil е мащабно обективно научно изследване за климатичното бъдеще на света към 2050 г., в светлината на глобалното развитие като демография, икономика и енергийни нужди

Обвързвайки тези процеси, проучването предвижда за 2050 г. увеличение на глобалното население с 25%, т.е., 10 милиарда души и два пъти по-мощна икономика, със съответните енергийни нужди

Според прогнозите на Exxon Mobil, след 27 години капацитетът на възобновяемите енергийни източници ще е пет пъти по-голям и те ще задоволяват 11% от енергийните нужди на света. Но 54% от необходимата енергия все пак ще идват от производството на петрол и природен газ - най-ефективният източник на енергия за производствата, транспорта и индустриите“, се казва в публикацията, цитирана от thebulletin.org.

Очакваният глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) също ще расте, като в развиващите се страни ще се удвои. Това отново означава по-високо търсене на енергия и според проучването, посрещането на тези енергийни нужди е част от пътя към екологичните цели на човечеството, за да могат развиващите се икономики да осигурят „по-дълъг и по-пълноценен живот на своите граждани”.

Изследователите отбелязват също, че целта за намаляване на въглеродните емисии с повече от 25 % до 2050 г., т.е., до 25 милиарда метрични тона годишно, би била „значителен напредък”, но същевременно - недостатъчен. Според проучването, за да се избегнат най-тежките климатични промени, годишните въглеродни емисии трябва да паднат до 11 милиарда метрични тона. 

От Exxon Mobil казват, че подкрепят климатичните цели на Парижкото споразумение от 2015 г., но посочват и обективната реалност - икономическият растеж може да се подхранва само ако консумацията на петрол и природен газ продължи. 

Затова за периода 2021 – 2027 г. компанията планира инвестици от $ 17 милиарда в технологии за по-ниски въглеродни емисии и декарбонизация на замърсяващи производства, включително стоманодобив, химическа и циментова промишленост. Друга част от инвестициите на Exxon Mobil ще се насочат към нов за компанията сектор - възобновяемите енергийни източници. 

С научното си изследване и плановете си, един от най-големите производители на петрол в света поставя на масата въпроса за реалистичния баланс между икономически и екологични цели. Според Exxon Mobil, усилията за овладяване на климатичните промени трябва да се насочат в много посоки, но да се съсредоточат в мащабни екологични иновации в замърсяващите производства, включително на петрол и природен газ, от които човечеството ще продължи да се нуждае в обозримо бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: