Умни мобилни приложения за пътуване предотвратяват сексуално насилие

Умни мобилни приложения за пътуване предотвратяват сексуално насилие Снимка: Unsplash.com

Бразилска компания за превози проследява с помощта на изкуствен интелект потенциални сексуални насилници и предлага подкрепа на потърпевши свои клиенти.

С масовото навлизане на мобилни платформи за споделен транспорт и такси услуги расте и рискът за пътуващите и, в частност, за ползвателите от женски пол. 

Изследване, проведено в Бразилия от Institutes Locomotiva и Patrícia Galvão сред 1081 жени над 18 г., показва, че 97% от анкетираните пътуващи са споделили за неприятни преживявания със сексуален характер при употребата на мобилни приложения за пътуване или при ползването на такси услуги.

Бразилската стартъп компания 99, която има близо 20 млн. потребители и се конкурира с Uber на местно ниво, използва изкуствен интелект (AI) за сканиране на негативни ревюта от потребители по ключови думи, свързани със сексуално насилие. 

Друга опция, която компанията е внедрила в мобилната си платформа, е проследяване на маршрута на пасажера. Приложението сигнализира за потенциален проблем съответно при голямо забавяне в пътуването или по-продължителен престой на спирка.

От 99 съобщават, че след въвеждането на AI функционалностите за първото шестмесечие на 2020 г. наблюдават спад с 23% на регистрираните случаи на непристойно сексуално поведение.

Освен разпознаване на потенциални нарушители сред потребителите си, компанията въвежда и консултации на клиенти, преживели травмиращи преживявания. Услугата се разработва съвместно с бразилската феминистка организация Think Olga.

В бъдеще мобилното приложение на бразилския стартъп ще позволява записване на разговори по време на пътуване, както и избор на пола на шофьора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: