Ново препятствие в плановете за безвизов режим между България и САЩ

Ново препятствие в плановете за безвизов режим между България и САЩ Снимка: eb5brics.com

Решение на Европейския съд от 5 септември отхвърли инициативата на Европейския парламент за налагане на визов режим за граждани на САЩ като реципрочна мярка спрямо някои страни-членки на ЕС

През октомври 2020 г. Европейският парламент (ЕП) поиска Европейската комисия да наложи визи на американските граждани, в отговор на същото изискване от страна на САЩ спрямо български, хърватски, кипърски и румънски граждани. Комисията обаче отхвърли искането, с аргумента, че иска да избегне вредни политически и икономически последици. 

В отговор, ЕП отнесе въпроса до Европейския съд, обвинявайки Комисията в бездействие, но съдът обяви обвинението за несъстоятелно, тъй като Европейската комисия не е превишила правомощията си, като не е спряла безвизовия режим за граждани на САЩ. 

САЩ са една от около 60 държави в света, чиито граждани за момента могат да влизат в ЕС и страните от Шенгенското пространство без визи, само с валидните си паспорти. Този режим обаче изтича към средата на 2024 г., след което американските граждани ще трябва да кандидатстват за документ, наречен Европейска система за информация и разрешение за пътуване (ETIAS).

САЩ също така въведоха своята Електронна система за разрешение за пътуване (ESTA) и повечето граждани на ЕС вече кандидатстват за съответния документ. За да пътуват до САЩ, гражданите на България, Кипър и Румъния обаче все още се нуждаят от американска виза B1/B2. 

Хърватия реши проблема, след като на 1 декември 2021 г. стана част от Програмата на САЩ за премахване на визите и оттогава нейните граждани могат да влизат в Съединените щати само с ESTA.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: