Италия най-сетне сложи край на златните визи за руснаци и беларуси

Италия най-сетне сложи край на златните визи за руснаци и беларуси Снимка: globalcitizensolutions.com

Италианското правителство взе това решение почти година и половина след публикуването на съответните препоръки на Европейската комисия, последвали руското нахлуване в Украйна

Според Affari Italiani, само в този период – от март 2022 г. до средата на юли 2023 г., право на пребиваване в Италия са придобили 32 граждани на Русия и Беларус и семействата им, докато на четирима кандидати е било отказано. 

Решението за спиране на „златните визи” е взето от Италианското министерство на промишлеността и италианските производства. Изискванията на Италия за предоставяне на т.нар. „инвеститорска виза” вслючват инвестиция от € 250 000 в италиански стартъп, € 500 000 в италианска компания, € 1 милион благотворителен принос в социално значими инициативи или € 2 милиона в държавни облигации. 

Притежателите на "златни визи" получаваха първоначално разрешение за най-малко двугодишен престой, подлежащ на удължаване, достъп до специален данъчен режим и възможност да кандидатстват за постоянно италианско гражданство след 10 години.

През 2022 г. Италия е предоставила най-много златни визи на руснаци, повече отколкото на американци, британци (с по 12 златни визи) и още 23 инвеститори от страни извън ЕС. 

Европейската комисия изрази дълбока загриженост за такива програми, подозирайки в тях възможност за заобикаляне на санкциите чрез "пране на пари, укриване на данъци и корупция", както и привилегирован достъп до вътрешния пазар на ЕС и свободно движение в Шенгенското пространство.

Въведена в италианската правна система през 2017 г. чрез Закона за държавния бюджет, програмата за златни визи действа най-интензивно миналата година, когато от 92 кандидати, златни визи получиха 79 инвеститори, с обща стойност на инвестициите им от € 32,3 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: