Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия влизат в БРИКС през 2024 г.

Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия влизат в БРИКС  през 2024 г.

Членството в БРИКС се разширява - от 1 януари към организацията ще се присъединят още 6 страни

Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия ще се присъединят към BRICS от 1 януари 2024 г. Това заяви Сирил Рамапоса, президент на Южна Африка,  домакин на срещата. В същото време, според него, БРИКС няма да се ограничи до една фаза на разширяване.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано министърът на външните работи и сътрудничеството на Южна Африка Наледи Пандор каза, че лидерите на страните от организацията са се споразумели за документ, който излага принципите за приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 страни кандидатстваха за членство в БРИКС.

БРИКС е междудържавно обединение на пет държави - Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, с е основано през юни 2006 г.

Четири от петте членки са сред десетте най-големи държави в света по население, площ и БВП. Общата площ на страните от БРИКС е 39 746 220 km², а общото население се оценява на около 3,21 милиарда души, което е около 26,7% от земната повърхност и 41,5% от световното население.

Членовете на БРИКС многократно са характеризирани като най-бързо развиващите се големи държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: