Защо Германия забранява прожекторите?

Защо Германия забранява прожекторите? Снимка: https://www.pikist.com

Германия планира да забрани прожекторите след здрачаване през по-голямата част от годината като част от стремежа си да се пребори с драматичния спад на популацията от насекоми, предаде БГНЕС.

 

 В проектозакон Министерството на околната среда е изготвило редица нови мерки за защита на насекомите, като се започне от частична забрана на силни прожектори, осветяващи небето, до повишена защита на естествените местообитания на крилатите представители на фауната.

 

Насекомите играят важна роля в екосистемата... но в Германия техният брой и разнообразието им силно намаляха през последните години", гласи проектозаконът, за който министерството се надява да получи одобрението на кабинета до октомври.

 

 Промените, внесени в закона, включват по-строг контрол както върху осветлението, така и върху използването на инсектициди.

 

Предвижда се светлинните капани за насекоми да бъдат забранени на открито, а прожекторите  да бъдат забранени от здрач до разсъмване за десет месеца в годината.

 

Проектът също така изисква всички нови улични лампи и други външни светлинни изтачници да бъдат инсталирани по такъв начин, че да се намали до минимум ефектът върху насекомите.

 

Употребата на средства за борба с плевелите и инсектицидите също ще бъде забранена в националните паркове и в рамките на пет до десет метра от основните водни обекти, докато овощните градини и стените от сух камък трябва да бъдат под защита като естествени местообитания за насекоми.

 

Предлаганите реформи са част от по-общия „план за действие за защита от насекоми" на германското правителство, който беше обявен миналия септември по настояване на активистите за опазване на околната среда.

 

Сега вниманието ще се насочи към Министерството на земеделието, което е под натиск да изпълнява обещания за цялостно намаляване на употребата на пестициди.

 

Еколозите приветстваха законопроекта и призоваха за по-нататъшни действия от страна на земеделското министерство.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: