Разбиха мултинационална мрежа за трафик на жени

Разбиха мултинационална мрежа за трафик на жени Снимка: marketplace.org

Съвместна полицейска акция на Испания, Франция, Италия и Доминиканската република освободи 41 жертви на сексуална експлоатация и арестува дузина „мениджъри”

Мрежата е намирала пазар основно във Франция, координирайки дейността си чрез кол-центрове в Испания и Италия. "Услугата" се поръчвала и плащала онлайн, така че през жертвите не минавали пари, съобщава El Mundo. За да не могат да направят връзки с когото и да било, включително с клиенти, жените били местени от град на град през няколко дни. 

Разкрити са трите главни офиса на мрежата в Испания, Итялия и Доминика, от където престъпната организация е публикувала онлайн реклами и е управлявала логистиката - наемане на апартаменти, маршрути, места на пребиваване, пътуване, хотели и пр. 

Следствените органи са претърсили най-малко 20 обекта. Конфискувани са дневен оборот от над € 70 000, над 100 мобилни телефона, две луксозни коли, бижута, часовници и надлежно водена документация. Голяма част от рекламата е осъществявал известен доминикански рапър чрез с канала си в YouTube. 

Миналата година испанската полиция арестува 63 души и разби голяма мрежа за сексуален трафик в Билбао, Сарагоса и Мадрид, която предлагала жени от Китай, привлечени с обещания за нормална работа. Според следствието, за около две години мрежата е натрупала не по-малко от € 5 милиона чиста печалба. Няколко седмици по-късно отново в Испания беше разбита и мрежа за сексуална експлоатация, включваща деца, припомня El Mundo. 

Известната с жестоките си практики нигерийска банда Black Axe също е голям играч в трафика на сексуални робини. Един от използваните за целта маршрути е с печално известните лодки през Средиземно море. 

Предвид разрастващата се секс-индустрия в Европа, някои правозащитници, вкл. Human Rights Watch, настояват за легализация на проституцията. Проучвания обаче сочат, че именно в страни, легализирали платената любов като Дания и Германия, занаятът процъфтява, докато криминализирането на проституцията в Швеция сви „пазара” и нелегалната миграция, посочва europeanconservative.com.

Доклад на ЕС от миналата година отбелязва тревожна тенденция в блока - жени от по-бедните европейски страни често стават жертва на сексуална експлоатация в богатите европейски икономики. Доминиращата част от трафикантите са китайци и нигерийци, а жертвите – предимно от Източна Европа (Унгария, България, Румъния, Словения и Албания), Нигерия и Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: