Човечеството страда най-много от остра липса на природа

Човечеството  страда най-много от остра липса на природа Снимка: pixabay

Ние прекарваме по 24 часа на ден „под арест" в офиса и у дома, работим на изкуствена светлина, храним се на закрито, пътуваме от дома до офиса с градския транспорт или колата и като цяло не стъпваме в природата.

Повечето от нас все още помнят добрите стари времена, когато като деца играехме на двора и се прибирахме само за да спим и да ядем.

Тези времена вече са в далечното минало и е малко вероятно децата ни също да се върнат на двора, защото е опасно и защото там е мръсно или защото играта на компютъра е по-интересна.

А ние, офис работниците, обичайно дишаме въздуха, който циркулира между носа и климатика, както и изгорели газове по пътя към дома, и си мислим, че е истинско щастие, че имаме тази работа (нали, в края на краищата, нашият жизнен стандарт е нараснал толкова много!).

Превенцията на заболяванията без връщане към природата е просто невъзможна. За всички нас и най-вече за децата. Децата по-фино усещат непълноценността на живота в града и реагират с алергии, чести настинки, лошо представяне в училище.

Природата прави профилактика на болестите, природата лекува, но кой от традиционните лекари предписва лечение с природа?!

Вълшебните средства за изцеление са:

Слънчевата светлина

Без слънчевата светлина вие ​​и аз не бихме съществували. Ние сме деца на Слънцето в буквалния смисъл на думата. Затова се нуждаем от лечебните му лъчи поне по 10 минути на ден за производството на витамин D3 (едно от най-невероятните вещества, открити досега от хората), който е естествена превенция на рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, повишава костната плътност и подобрява имунната функция.

Звуците на природата

Пеещите птици, шумоленето на листата, клоните, ромоленето на ручеите, песента на щурците, шумоленето на тревата под краката - всички тези звуци имат терапевтичен ефект, снижават хормоните на стреса и кръвното налягане.

Звуците на водата се считат за едни от най-лековитите звуци: водопади, потоци, дъжд, гръмотевична буря, море. Можете да записвате и слушате всичко това, докато работите на компютър, но дали аудио-морето е сравнимо с истинското?

Цветовете на природата

Казано на научен език, цветовете са електромагнитно излъчване, различаващо се по дължина на вълната, което попада на ретината на окото и се интерпретира от мозъка като цветове. Това електромагнитно излъчване носи лечебна енергия, енергията на цветовете. Много е добре, ако всеки ден можете да се докоснете до цветовете на целия спектър, да гледате цветя, растения, животни, небето. Те лекуват и стимулират мозъка.

Движението

Прекарвайки време сред природата, трябва да се движим: ходим, бягаме, караме колело, плуваме, изкачваме планина. Красивият пейзаж прави всяко физическо упражнение приятно. Ако правите сутрешния си джогинг в гората, изглежда, че това е просто бърза разходка.

Въздухът

Въздухът на закрито е замърсен с газове, които се отделят от синтетичните материали: килими, мебели, бои, лакове, лепила и др. А също така се пълни със спори на плесени, които обитават бани, кухни, первази и под тапетите.

Горският въздух е напълно различен по състав! В горския въздух има повече живот, енергичност, здраве.

Биоенергията

Тази енергия е по-малко забележима. Помислете си защо големият град ни опустошава, отнема енергията ни, а в замяна ни дава суета, ъгловатата геометрия не ни успокоява? А защо гората ни оставя изпълнени със сила, радост, живот?

Биоенергията се усеща в контакт с природата. Ходене бос, прегръщане на дърво, докосване на цвете, съзерцаване на изгрева или залеза, лежане на тревата или в снега - това ни прави част от планетата.

Децата особено страдат без общуване с природата

Животът на нашите деца протича в затворена стая, сред компютърни игри и социални мрежи в интернет. Много малко деца могат да се похвалят, че прекарват по-голямата част от времето си на открито. Работещите родители могат в най-добрия случай да предложат на децата си да отидат на море или на планина за седмица.

Малцина могат да си позволят да отидат на поход с дете в продължение на няколко дни, да спят в палатка, да плуват в студена река или да си запалят сами огън. Малко хора искат да запознаят един растящ човек с природата и заедно с него да се потопят в един съвсем различен, жив и необикновен свят и да научат някои полезни неща.

Най-доброто, което можем да направим за нашите деца сега, е да се отървем от телевизора. Телевизията е наш враг. Враг, който замества истинската реалност с фалшива. Колкото повече време прекарваме в гледане на любимите си телевизионни предавания, толкова по-малко време ни остава да бъдем сред природата.

Излезте сред природата, общувайте директно с истински хора, гледайте в небето, слушайте пеенето на птиците, дишайте чист въздух! Природата дава здраве!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: