Ще разклати ли Холивуд американската икономика?

Ще разклати ли Холивуд американската икономика? Снимка: thedirect.com

„Фабриката за мечти” е пред „пълен колапс“, ако стачката не спре, казват от бизнеса

Въпреки горещините, първата двойна стачка на сценаристи и актьори от 60 години насам не спира, заплашвайки да се превърне в „опустошителна”. Двете гилдии имат сходни проблеми, припомня theepochtimes.com. Тревожат ги заплащанията им в условията на инфлация, размерът на възнагражденията им при повторения на филми или стрийминг услуги, сроковете на договорите и „новият” враг - изкуственият интелект (ИИ), който все по-често „довършва” работата им в киното и телевизията. 

Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти, т.е., работодателите, включително Disney, Netflix и Amazon, осъди стачката, която според тях ще навреди на хиляди работници в индустрии, свързани с филмовата и телевизионна продукция”.

„Мисля, че трябва да има краен срок за споразумение, защото ако това не се случи до 1 септември... Истината е, че това е огромен бизнес, както на вътрешния пазар, така и за глобалния износ“, казва Бари Дилър, милиардер и медиен магнат. Същевременно, той признава че споразумение в близко бъдеще изглежда „малко вероятно”, тъй като няма доверие между страните”, а проблемите са „екзистенциални”, включително възходът на ИИ, който е взривоопасен до смърт“.

Потвърждават го и сценаристите, и актьорите, които все по-често са наемани на договори с кратки срокове, при актьорите - дори за половин ден, след което ИИ „доработва” задачите им, използвайки оригиналните текстови модели на сценаристите или записаните гласови характеристики на актьорите.

Стачката вече спря голяма част от ежедневната телевизионна продукция, включително популярни дневни и нощни токшоута и ситкоми. Спряха и снимките на големи филмови продукции, в т. ч. „Гладиатор” 2 и „Мисията невъзможна”, с планирани премиери през 2024 г. 

Кметът на Лос Анджелис Карън Бас призова всички страни да работят денонощно до постигане на споразумение, тъй като е ясно че „развлекателната индустрия е в историческа повратна точка", както е ясно, че стачката ще се отрази пагубно на икономиката на региона.

Исканията на двата професионални синдиката са представени в дълъг списък и надхвърлят $ 1 милиард, в т. ч. увеличения на заплатите, пенсионните и здравните вноски, допълнителни плащания за редица нерегламентирани дейности и „първа по рода си защита“ на договорите, основно в частта за сроковете им. 

В отговор, изпълнителният директор на Walt Disney Company Боб Айгър призова стачкуващите „да бъдат реалисти по отношение на бизнес-средата”, за да се избегнат „огромните съпътстващи щети” върху икономиката. 

Междувременно, популярни сценаристи и актьори вече търсят допълнителна работа в офиси, ресторанти, магазини и пр., преминавайки към други професии поне за част от деня. Дори да не участват пряко, много от най-известните звезди подкрепят стачката, тъй като намират исканията на колегите си за справедливи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: