Лято в Европа? Проверете къде стачкуват!

Лято в Европа? Проверете къде стачкуват!

Най-рисков е протестът на Union Syndicale Bruxelles (USB), синдикатът на държавните служители на ЕС, предупреждава Euronews

Сред тях е и персоналът на Eurocontrol – агенцията, която управлява небето над Европа, като осигурява ефективен контрол на въздушното движение, валидира полети и проверява десетки хиляди съобщения на ден. Eurocontrol предупреди, че през следващите 6 месеца може да започне стачка по всяко време, само с пет дни предизвестие. В случая не става въпрос за възнаграждения, а за необходимостта от увеличаване на персонала с 25%, но една стачка на Eurocontrol може да блокира европейското въздушно пространство, така че, ако ще летите, информирайте се своевременно.

Синдикатите във Франция продължават битка срещу увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. За момента не са планирани нови стачни действия, но след масовите летни протести в страната, по-добре следете новините и се съобразявайте със съветите на властите. 

Служителите на летище Хийтроу – Лондонф отмениха плана за 31 стачни дни през това лято, но персоналът на Гетуик ще напусне работа за 8 дни, ако не се сключи и последното споразумение за ново заплащане на службата за обработка на багаж. Ако исканията на този персонал бъдат отхвърлени, е планирана стачка от 28 юли до 1 август и след това от 4 до 8 август. Стачните действия не блокират летището, но затрудняват обслужването на пътниците.

Железопътни стачки в Обединеното кралство обаче ще има. Първата, на синдиката RMT Union, е планирана за 29 юли, но не включва всички услуги, така че подробностите трябва да се проверят на уебсайта на националните железници. Освен това машинистите обявиха, че отхвърлят възможностите за извънреден труд, което ще доведе до промени в разписанията.

Стачките на транспортните работници в Швеция, които биха засегнали летище Стокхолм Арланд, летище Брома Стокхолм и летище Гьотеборг-Ландветер, са отменени, след като беше постигнато споразумение за по-добра трудова политика, заплащане и графици. 

След няколко транспортни стачки, синдикатите в Италия не са обявили нови стачни планове. Съюзът на пилотите на авиокомпании в Испания обаче провежда ежедневни стачки срещу Air Nostrum, регионалната авиокомпания, управлявана от Iberia, което води до отмяната на около 20% от полетите. Тъй като няма признаци за пробив в преговорите, добре е да проверите, преди да ангажирате полет.

Железопътните и транспортните работници, членуващи в синдиката EVG, вече свикаха серия от „предупредителни стачки” в Германия, което внесе известно смущение за пътуващите с Deutsche Bahn, но в интерес на туристите и почиващите, EVG предвижда продължаване на стачните действия през есента. Същевременно, пилотите на Lufthansa обмислят ново предложение за заплащане. Преговорите обаче текат, така че за момента стачни действия не се предвиждат. 

Персоналът на Ryanair в Белгия планира двудневна стачка на 29 и 30 юли, тъй като намалението на заплатите с 20%, на което служителите на нискотарифната авиокомпания се съгласиха по време на пандемията, все още е в действие. Стачката на 15 и 16 този месец, в която участваха над 80% от пилотите на Ryanair, доведе до отмяната на над 100 полета, така че информирайте се за актуалните стачни планове.

Кабинният екипаж на EasyJet в Португалия стачкува до вчера, а следващите стачни действия зависят от хода на преговорите за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. 

Гърция не е засегната от стачки, но горските пожари предизвикаха анулиране на стотици полети, отмяна на ваканции и евакуация на почиващи, така че е най-добре да се съобразите с препоръките на местните власти за положението в избрания от вас курорт. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: