В Европа за първи път електромобилите изпревариха по продажби дизеловите

В Европа за първи път електромобилите изпревариха по продажби дизеловите

ACEA: Електрическите автомобили изпреварват по продажби дизеловите за първи път в Европа

За първи път в Европа електрическите превозни средства изпревариха дизеловите по продажби, сочат данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) за юни, публикувани в сряда на официалния сайт на организацията.

„През юни пазарният дял на електрически превозни средства, задвижвани от батерии, се увеличи от 10,7% (юни 2022 г.) до 15,1% (юни 2023 г.), изпреварвайки дизеловите превозни средства за първи път“, се казва на уебсайта на асоциацията.

Най-голям ръст в продажбите на електрически превозни средства е регистриран в Нидерландия (+90,1%), Германия (+64,4%) и Франция (+52%). Общият брой на регистрираните електрически превозни средства в Европа е 158 252 единици.

„Електрическите превозни средства, захранвани с батерии, се превърнаха в третия най-популярен избор сред купувачите на нови автомобили“, отбелязва асоциацията.

Първо място по продажби в Европа заемат колите с бензинов двигател (36,3% от пазара), на второ място са хибридните модели (24,3%).

Асоциацията отбелязва значителен ръст на продажбите на автомобили в Европа.

През юни пазарът на автомобили в ЕС нарасна със 17,8% до милион регистрирани бройки. Европейските производители на автомобили отдават растежа на възстановяването на региона от ниското представяне през миналата година, причинено от недостига на автомобилни компоненти.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: