САЩ и съюзниците им въвеждат два тавана на цените на петролните продукти от Русия

САЩ и съюзниците им въвеждат два тавана на цените на петролните продукти от Русия Снимка: https://pixabay.com/

Цифрите, за които става дума са 100 и 45 долара за барел

Това се казва в съвместно изявление на страните от Г-7 и Австралия, разпространено от пресслужбата на Министерството на финансите на САЩ.

За петролните продукти сме задали две ценови нива: едно за петролни продукти, които се търгуват на по-висока цена от суровия петрол, като дизел или бензин, и другото за петролни продукти, които се търгуват с отстъпка спрямо суровия петрол, като мазут.

Максималната цена за петролни продукти, търгувани на по-висока цена от суровия петрол, ще бъде 100 долара за барел, а максималната цена за петролни продукти, търгувани с отстъпка спрямо суровия петрол, ще бъде 45 долара за барел," — се отбелязва  в текста.

Таванът на цените на петролните продукти ще влезе в сила в нашите юрисдикции на или малко след 5 февруари 2023 г.“, се казва в изявлението. Предвижда се от тези тавани да бъдат освободени продукти, натоварени на кораби преди 5 февруари.

Изключение ще бъде направено и за доставката на петролни продукти за България, Хърватия и страните от ЕС, които нямат излаз на море.

САЩ и техните съюзници потвърдиха отново намерението си да преразгледат тавана на цената на руския суров петрол през март и са готови да го коригират, ако е необходимо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: