Вандали унищожиха творба на един от най-известните съвременни художници на Италия

Вандали унищожиха творба на един от най-известните съвременни художници на Италия Снимка: napolike.com

„Венера на дрипите” е произведение на 90-годишния скулптор Микеланджело Пистолетто, изложена пред кметството в Неапол на 28 юни

Композицията е реплика на неокласическата „Венера с ябълка“ на датския скулптор Бертел Торвалдсен от XIX век, но във версията на Пистолетто статуята рови в куп парцали. Вчера творбата беше подпалена и докато пожарната потуши пламъците, от изкуството остана само овъгленото метално скеле. 

Пред CorrieredellaSera Пистолето търси причините за вандалския акт във внушението на творбата си: „Работата ми призовава за възраждане, за необходимостта да се намери баланс и хармония между двата типа мислене – красотата и съвършеното консуматорство, което е катастрофа.Светът така или иначе пламва. Тези, които подпалиха Венера, носят същите демони, като онези, които водят войни”, обобщава художникът.

Европейската преса, включително Euronews, бързо свърза случая с множеството посегателства над културни и исторически ценности в последните месеци, подчертавайки особено обезличаването на Колизеума в Рим” от британски турист (по националност българин), който издраска с ключ стена в култовия италиански исторически символ. Съобщава се и за канадски тийнейжър, направил същото с нож в японски храм, включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

„Венерите” на Микеланджело Пистолетто са знакова част от съвременното изобразително изкуство на Италия, с няколко версиси – една „Бетонна Венера”, изложена от 1967 г. в парков център, както и мраморна версия в лондонската галерия „Тейт”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: