Френското разузнаване: От 2017 г. сме предотвратили поне 10 терористични атаки

Френското разузнаване: От 2017 г. сме предотвратили поне 10 терористични атаки Снимка: lbc.co.uk

Николас Лернер, генерален директор на вътрешната сигурност на Франция (DGSI), каза в неделя пред Le Monde, че крайнодясното насилие се разраства

Той посочи скорошни инциденти, включитено тормоз на административни служители, като кмета на Saint-Brevin-les-Pins, чийто дом беше опожарен, а семейството му застрашено и кмета на Callac, където представители на крайната десница се възпротивиха остро на изграждането на приемни центрове за лица, търсещи убежище и бежанци. 

Особено тревожен факт за Лернер е, че и двамата кметове подадоха оставки, което според него е знак, че обществото вече ясно отчита крайнодясното насилие като фактор. Висшият служител на френското разузнаване предупреди също: „От пролетта сме свидетели на много тревожно възобновяване на насилствени действия и сплашване от страна на ултрадесните – актове напълно извън демократичната рамка“.

Лернер, който е ръководител на DGSI от 2018 г., е особено загрижен, че насилието и изкушението да налагат идеите си чрез страх, вече е „банален подход” сред ултрадясното движение.

Шефът на DGSI посочи и друг източник на тревога: ислямисткият тероризъм. Той каза, че ръководената от него агенция наблюдава все повече „радикализирани лица в Европа или Централна Азия“, притискани от „терористични организации в Сирия и Афганистан“ да извършат терористични акции в Европа. Подобен е случаят с двама млади радикалируснак и таджик, които през декември бяха обвинени и хвърлени в затвора по подозрение, че подготвят насилие на френска територия.

Колкото до ултралевите и начините им на действие по въпросите за околната среда, Лернер смята, че те също „предизвикват безпокойство”, особено случаи като саботирането на водоеми или железопътни линии

Все пак топ-разузнавачът не е съгласен с вътрешния министър Жералд Дарманин, който обяви крайнолевите природозащитници за „екотерористи”

„Борбата срещу глобалното затопляне е легитимна и заслужава да се води решително, но със средствата, позволени в една демокрация“, подчерта Лернер и изрази съжаление, че някои климатични активисти „виждат в това претекст за атаки срещу символите на държавата и силите на реда”. 

Междувременно, вчера френското правителство издаде разпореждане, което забранява продажбата на фойерверки до 15 юли включително. Забраната е една от мерките за безопасност по време на националния празник 14 юли - Денят на Бастилията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: