Масови климатични протести в Европа и твърд отпор на властите срещу тях

Масови климатични протести в Европа и твърд отпор на властите срещу тях Снимка: greenpeace.org

Протестни демонстрации, блокиране на пътища и летища и голи протести съпътстват редица официални събития в Европа

Във вторник активисти от 17 страни прекъснаха най-голямото европейско изложение за бизнес авиация (EBACE), което се провежда  на международното летище в Женева, съобщи swissinfo.ch. Протестиращите нахлуха в летището и изложбените площи от три различни точки и спирайки движението за около час,  разпънаха банери, блокираха самолет близо до пистата за излитане, а някои се закопчаха с белезници за колесниците му.

Според изявление на Женевската полиция, са извършени "103 ареста, като 102 души са предадени на прокуратурата и един на съда за непълнолетни". Те са обвинени в „нарушение“, „увреждане на собственост“ и „принуда“. Обявените съдебни санкции срещу неосъжданите от групата са глоби с отложен срок, а заради нараняване на полицай, един от арестуваните е признат за "виновен в насилие или заплахи срещу властите и длъжностните лица". 

В Лондон стотина активисти провалиха срещата на акционерите на петролния гигант Shell, настоявайки за прекратяване на добива на нефт и газ. Протестиращите участници в кампанията Fossil Free London нахлуха в ExCeL, залата на срещата, като прекъснаха встъпителните бележки на главния изпълнителен директор на Shell, пеейки популярната песен Hit the Road Jack, но с актуален тест - Go to Hell Shell („Върви по дявалите, Шел”). Други 20 души се опитаха да окупират сцената с викове „Затворете Shell“.

Fossil Free London
Снимка - Euronews

По-рано тази година Shell отчете € 36 милиарда - най-високите печалби в 115-годишната си история и продължава да развива обекти за добив на изкопаеми горива, въпреки предупрежденията на Международната агенция по енергетика, че новите проекти ще означават нарушаване на международно договорените ограничения срещу глобалното затопляне.

„Shell подпалва къщата ни, за да подхранва собствените си неприлични печалби – трябва да ги затворим“, казаха пред Euronews от Fossil Free London, масова група, която организира нахлуването в ExCeL Center в източен Лондон. В района се събраха още десетки активисти от Extinction Rebellion, Greenpeace, Global Justice Now, Medact и Fossil Free London, за да се обединят срещу Shell.

Същевременно, германската полиция провежда обиски в рамките на разследване за финансирането на групата климатични активисти Last Generation, станали известни с практиката да повреждат емблематични произведения на изкуството в известни музеи и галерии.

През последните седмици Last Generation почти ежедневно спираха движението в Берлин, залепвайки се на натоварени кръстовища и магистрали, съобщава Euronews. Тактиката им предизвика остри критики, както и коментара на канцлера Олаф Шолц от понеделник, че е „напълно глупаво някак да се залепиш за картина или на улицата“.

От прокуратурата в Мюнхен съобщават, че във връзка с множество жалби, постъпли до средата на 2022 г., разследват седем души на възраст от 22 до 38 години по подозрение в създаване или подкрепа на престъпна организация. Властите са претърсили 15 имота в цялата страна и са иззели някои активи. За момента в резултат на разследването няма арестувани.

Според прокурорите, разследваните са обвинени и в организиране и насърчаване на кампания за „финансиране на допълнителни престъпления“, за което Last Generation са събрали най-малко € 1,4 милиона. Двама от групата са заподозрени и в опит да саботират петролопровода, свързващ баварския град Инголщат с италианското пристанище Триест.

Last Generation признават, че протестите им са провокативни, но твърдят, че предизвиквайки конфликтни ситуации, може да насърчат обществен дебат за изменението на климата. В публикация в Twitter в сряда групата написа: „Национален набег. #completelynutty”, призовавайки за „изземване на изкопаемите пари на правителството”.

Една от най-атрактивните акции на Last Generation се проведе във вторник, когато голи до кръста активистки на движението се поляха с кал пред италианския Сенат в Рим, символизирайки жертвите на тежките наводнения в северна Италия. 

Topless activists pour mud on themselves in Rome amid Europe-wide climate  protests | Euronews
Снимка - Euronew

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: