Германия се нуждае от 1,5 милиона квалифицирани имигранти годишно

Германия се нуждае от 1,5 милиона квалифицирани имигранти годишно Снимка: https://pixabay.com/

Реформата на закона за имиграцията на федералното правителство е "добра стъпка" в посока увеличаване на броя на квалифицираните работници, казва икономистът и съветник на федералното правителство Моника Шницер

Германия се нуждае от най-малко 1,5 милиона имигранти годишно, ако иска да поддържа броя на гражданите, които са активни на пазара на труда, заяви икономистът и съветник на федералното правителство Моника Шницер.

Имаме нужда от толкова много хора, за да запазим необходимия брой хора на пазара на труда“, каза тя пред Sueddeutsche Zeitung.

Един от членовете на икономическата консултативна група на федералното правителство, известна като "Икономическите мъдреци", казва, че този брой е необходим предвид факта, че всяка година много хора напускат Германия.

Тя обясни, че реформата на закона за имиграцията на федералното правителство е "добра стъпка" в посока увеличаване на броя на квалифицираната работна ръка, предаде Хина.

Шницер каза, че в допълнение към реформата на имиграционните закони и премахването на бюрократичните пречки, Германия се нуждае и от "култура на гостоприемство", за да могат експертите да се чувстват по-комфортно в Германия.

Нетърпимостта на десните към чужденците

Не всяко работно място изисква перфектно владеене на немски език. Вместо това служителите в бюрата за чужденци трябва да говорят английски“, каза тя.

Във връзка с актуалната нетърпимост към чужденците Шницер предупреди за възможно намаляване на инвестициите.

„Когато Intel изгражда фабрика за чипове в Магдебург, в източната част на страната, тя също иска експертите от чужбина, които довежда в тази фабрика, да се чувстват комфортно“, казва Шницер.

В източната част на Германия дяснопопулистката Алтернатива за Германия (AfD), която се противопоставя на всякакъв вид имиграция, в момента преживява силен ръст на популярност.

Преди няколко дни Бундестагът прие реформата на закона, която ще позволи имиграцията на квалифицирани работници на принципа на точките, подобно на класическите имиграционни страни Канада и Австралия.

Законът трябва да улесни имиграцията не само за специалисти с академично образование, но и за работници с диплома за средно образование.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: